Utrechts Nieuwsblad, 23 juni 2004

Mitros: meer renovatie, minder sloop

Door Miro Lucassen

Meer renovaties, minder sloop en een eigen koers voor de toekomst van het woningbezit. Mitros, de grootste corporatie van Utrecht, gaat de komende jaren minder omzichtig opereren. "Samenwerking met anderen gaat ons niet snel genoeg," zegt directeur Duijster. "We maken voortaan onze eigen keuzes."

Sloop en nieuwbouw stonden de afgelopen jaren hoog in het vaandel bij de aanpak van verouderde wijken in Utrecht. De uitvoering van die operatie verloopt niet overal soepeltjes: zittende bewoners stribbelen tegen, de politiek zet vraagtekens en financieel is deze vorm van nieuwbouw niet aantrekkelijk. Duijster: "De toewijzingsregels voor huurwoningen zorgen ervoor dat arme mensen allemaal bij elkaar komen te wonen. Vervolgens constateren we dat er in zo’n buurt problemen ontstaan en dan gaan we slopen. Dat is een dure oplossing met een lange looptijd."

Rijdende trein

Mitros is niet van plan uit de rijdende trein te springen bij de aanpak van Ondiep, Zuilen, Kanaleneiland, Hoograven en Overvecht. Afspraken met collega-corporaties en de gemeente in het contract De Utrechtse Opgave staan vast. Maar bij de verdere uitwerking van dat contact is renovatie vaker eerste keus, zegt Duijster: "Indertijd dachten we allemaal dat minder huurwoningen nodig zouden zijn. Nu is het economisch tij gekeerd. Betaalbaarheid is weer een punt geworden. Koopwoningen zijn zo duur dat meer mensen een beroep doen op de huurmarkt. Wij moeten terug naar de oude waarden van de volkshuisvesting."

De huurders gaan dat merken, belooft de directeur aan de hand van het vandaag bekend gemaakte plan Volkshuisvestelijk Perspectief. Onzekerheid over de toekomst van woningen is verleden tijd als Mitros straks klaar is met een portefeuilleplan. Per complex staat daarin voor welke groepen bewoners de huizen bestemd zijn, wat het onderhoudsniveau is en hoe de toekomst er uit ziet. "Dat lukt niet van vandaag op morgen maar in de loop van 2005 kunnen we alle huurders zeggen waar ze aan toe zijn."

De corporatie wacht voor besluiten over kwaliteit en toekomst van complexen niet langer op brede overeenstemming met gemeente en collega-instellingen. "Wij hebben altijd samenwerking gezocht, maar voor je alle neuzen dezelfde richting op hebt... Het gaat ons niet snel genoeg, dus maken we voortaan eigen keuzes."

Kwaliteiten

Drie kwaliteiten voor zijn bezit, met bijhorend onderhoudsniveau, definieert de verhuurder voortaan: sober, standaard en hoog. Dat gaat als het aan Mitros ligt ook gevolgen hebben voor de huurprijs. Goede huizen in een gewilde buurt moeten meer opbrengen dan bezit van mindere kwaliteit. Huurders moeten eenvoudiger van huis kunnen wisselen zonder gehinderd te worden door het gecompliceerde systeem van toewijzing. En wie een sprong voorwaarts maakt met zijn inkomen, dient meer huur te gaan betalen. "We constateren nu dat mensen met een laag inkomen vaak veel meer aan huisvesting kwijt zijn dan de hogere inkomens. Er moet een fundamenteel ander huursysteem komen in samenhang met een andere aanpak van de aftrek van de hypotheekrente."

Eigen houtje

Niet dat Mitros dat op eigen houtje kan regelen voor haar bezit in Utrecht en Nieuwegein. Meedenken in een landelijke lobby helpt, verwacht Duijster. Regionaal hoopt hij de provincie en de samenwerkende gemeentes zo ver te krijgen dat er een streep gaat door de zogeheten passendheidseisen. Als het aan Mitros ligt zijn haar woningen te huur voor iedereen die dat wil, ongeacht gezinsgrootte of inkomen. Dat verleidt huurders om meer te verhuizen, is de ervaring elders in het land. En zo moet dan de doorstroming op de Utrechtse woningmarkt op gang komen.

Kan de bijgestelde bedrijfsvisie ook het imago van Mitros verbeteren? Dat is volgens de directie niet direct het doel. Kritiek leveren op de grootste corporatie van de stad is niet zo moeilijk, vindt Duijster. "Het is net als met de NS en de post, er is altijd wel wat. Wij hebben geen groot imago-probleem maar het is er wel. Onze daden tonen aan dat de zaken anders liggen. In 2005 zullen wij tweederde van onze woningbouwproductie in Leidsche Rijn in aanbouw hebben. Niemand kan ons dat daar nazeggen. Wij bouwen meer dan de gemiddelde corporatie in Nederland. De feiten liggen anders dan menigeen doet voorkomen. Het is in dit werk maar net welke maatstaf je hanteert."

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk