Havenloods, donderdag 24 juni 2004 – Kralingen-Crooswijk

 

Bewoners willen hun huis niet kwijt

 

CROOSWIJK - “Laat het duidelijk zijn dat we niet tegen sloop zijn”, zegt W. de Kovel, lid van de kersverse Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC). Maar de sloop van 1.800 woningen in de wijk is te rigoureus vinden hij en zijn mede­standers, omdat bepaalde blokken kwalitatief nog jaren meekunnen na een hoogwaardige reno­vatie meer dan tien jaar geleden. Daarom komen zij elke woensdagavond samen om zich te beraden over actie.

 

De slogan die de federatie hanteert luidt “Sloop waar nodig, renovatie waar mogelijk, bouwen vooral voor de huidige Crooswijkers en nieuwe bewoners met hogere inkomens welkom, maar niet ten koste van de huidige bewoners”. Inmiddels bestaat de Federatie uit zeven bewoners­comités waarin bewoners zitten uit Klein Trapezium, De Lanen, Groot Trapezium, Crooswijkse­bocht, Schutters­kwartier, Wandeloord­gebied en de Kunstenaars Nieuw Croos­wijk. Hoe­veel mensen uit deze gebieden zij vertegenwoordigen is nog onduidelijk, maar om dat vast te stellen wordt met enquêtes de stemming gepeild. Een grote klus, maar noodzakelijk realiseert W. de Kovel, zich om zo vast te stellen welk mandaat de FBNC heeft. “Een inter­view duurt wel anderhalf uur. Sommigen moeten we uitleggen dat ook hun huis gesloopt kan worden.” Tot op heden zijn er zo'n veertig enquêtes afgenomen.

 

Hiervan is zo'n 85 procent, zo schat De Kovel, tegen de omvangrijke sloop. Het Woning­bedrijf Rotterdam (WBR), eigenaar van de meeste woningen in de wijk en lid van de Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk (OCNC), geeft niet alle informatie waar de bewoners recht op hebben, meent de federatie. Nu lijkt het of de hele sloop en nieuwbouw­operatie al in kannen en kruiken is; bewoners worden al aangespoord een ander huis te zoeken, terwijl het. Masterplan nog niet is goedgekeurd. Het bestemmingsplan moet nog worden gewijzigd en de sloopvergunningen zijn nog niet afgegeven, stelt W. Rijnders die naast lid van het FNBC tevens de bouwinspecties doet in de wijk namens de Socialistische Partij (SP). Momenteel biedt de SP ondersteuning bij het verzet. Het regelen van een vergader­­ruimte en drukken van posters en brieven vallen hieronder. Maar sommige bewoners willen de poster met.daarop de kreet “Slopen? Bezopen” niet ophangen vanwege het logo en de betrokkenheid van de SP. De FNBC realiseert. zich dat sommige mensen niet met deze partij willen worden geïdentificeerd en zoekt manieren om op eigen benen te staan aangezien de federatie voor alle Nieuw Crooswijkers wil zijn. “Om op t.e starten hebben we gebruik gemaakt van de SP-kennis omtrent actievoeren. Voortaan zal de rest voor onze rekening zijn”, aldus De Kovel.

Door heel Nieuw C rooswijk komen posters te hangen en zal er regelmatig een nieuwsbrief verschijnen die de bewoners wijst op hun rechten zoals huurbescherming.

 

 

Voorlopig zal de FBNC zich richten op het lot van het Klein Trapezium dat in 2006 volgens het concept Masterplan ten prooi valt aan de slopershamer. Dit betekent dat de mensen in 2005 uit hun huis moeten zijn.

Volgens De Kovel heeft de federatie informatie ingewonnen bij s een advocaat over de te nemen stappen. Wanneer minder dan zeventig procent van de bewoners in een blok voor de sloop is dan moet het WBR bij de rechter het belang van de sloop aantonen.

Het Klein Trapezium is zo’n een voorbeeld van een pand dat hoogwaardig is gerenoveerd om nog tientallen. jaren mee te kunnen gaan. De FBNC daagt het WBR dan ook uit. om concrete onderzoeksresultaten op tafel te leggen  waaruit blijkt dat sloop nodig is.

 

Open communicatie

Een woordvoerder van het WBR laat weten dat het bestaan van de FNBC bij de woning­corporatie bekend is en dat, net. als het geval is met de huiseigenaren uit het Schutterkwartier die eveneens verzet bieden, er mogelijk gesprekken plaats zullen vinden.

“Wij zijn voor een open communicatie,” aldus de woordvoeder. Inmiddels heeft de FBNC een brief aan WBR-directeur Erkens gestuurd waarin de verschillen van opvattingen tussen het WBR en de actievoerende bewoners uiteen worden gezet. “Die kunnen ze niet zo maar naast zich neerleggen,” besluit FBNC-lid De Kovel.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk