Rotterdam, 05 juli 2004

Erkens goochelt met Nieuw Crooswijk(ers)

(open reactie SP op aantijgingen WBR in Rotterdams Dagblad van 3 juli 2004)

Afgelopen donderdagavond was de terugkoppeling van het Concept Masterplan Nieuw Crooswijk naar de bewoners van Nieuw Crooswijk. Tijdens die avond heeft de heer Erkens, bestuursvoorzitter van het Woning Bedrijf Rotterdam (WBR), er van langs gekregen van de bewoners van Nieuw Crooswijk. Het WBR, eigenaar van 94% van de 2100 woningen in Nieuw Crooswijk, heeft lange tijd doen voorkomen of de massale sloop van Nieuw Crooswijk een voldongen feit was. Erkens werd nu voornamelijk geconfronteerd met bewoners van de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC), die wel op de hoogte zijn van hun rechten en de mogelijkheden van verzet tegen de massale sloop van Nieuw Crooswijk. Blijkbaar kon Erkens het niet laten zich in het Rotterdams Dagblad van afgelopen zaterdag 3 juli af te reageren en een regelrechte sneer uit te delen naar de SP die de FBNC ondersteunt. Maar Erkens blijkt naast een slecht verliezer ook niet eens goed op de hoogte te zijn van zijn eigen Masterplan Nieuw Crooswijk. 

Volgens Erkens worden er 700 nieuwe bereikbare huurwoningen terug gebouwd. Dit klopt niet, volgens het Masterplan worden er maximaal 450 bereikbare woningen terug gebouwd. Dit betekent bij de sloop van 1800 betaalbare huurwoningen een verlies van 1350 betaalbare huurwoningen! De consequentie is dat er voor 1350 huishoudens geen plaats meer is in Nieuw Crooswijk. Want het kopen van een woning in het nieuwe Nieuw Crooswijk van Erkens is voor de meeste Nieuw Crooswijkers niet weggelegd. Volgens de inkomenstoets van de Nationale Hypotheek Garantie kan een huishouden met één modaal inkomen op dit moment een koopprijs van maximaal € 129.000,= betalen. En een beetje koopwoning in het nieuwe Nieuw Crooswijk van Erkens gaat zo’n € 200.000,= kosten. Dat betekent al gauw een netto hypotheekbedrag van € 950,= per maand.

Het aantal huishoudens dat Nieuw Crooswijk zou moeten verlaten kan zelfs nog toenemen. Het aantal van 450 bereikbare huurwoningen is helemaal niet zeker omdat in de intentieverklaring tussen de gemeente, WBR en de projectontwikkelaars slechts gesproken wordt over het bouwen van 300 woningen met bereikbare huren in Nieuw Crooswijk.

En wat is een “bereikbare” huurwoning? Het prijspeil ligt daarvan nu al op € 465,= per maand. Met de huurverhogingrondes meegenomen is de huur tegen de tijd dat ze gebouwd worden  gestegen naar € 515,= per maand. Erkens spreekt erover dat het verschil in huur tussen de oude en nieuwe woningen door de huursubsidie wordt opgevangen. Maar de huursubsidie wordt afgebroken door het kabinet Balkenende. Alleen dit jaar al wordt ruim 200 miljoen euro bezuinigd op de huursubsidie. Ook in 2005 wordt er weer op de huursubsidie bezuinigd. Eigenlijk wil het kabinet Balkenende van de huursubsidie af en het is nog maar de vraag of  de huursubsidie na 2007 nog bestaat. Minister Dekker heeft zelfs serieuze plannen om de huren helemaal vrij te geven. In plaats van die paar tientjes meer van Erkens kan een nieuwe “bereikbare” huurwoning wel een paar honderdjes meer gaan kosten. Tenminste als je geluk hebt om in het nieuwe Nieuw Crooswijk van Erkens te mogen terug keren. Het is dus Erkens die geen eerlijk plaatje schetst over de terugkeermogelijkheden in zijn nieuwe Nieuw Crooswijk en niet de SP.

Waar Erkens van baalt is dat de SP zijn indianenverhaal over een verpauperde buurt met hele slechte woningen onderuit haalt. Wij constateren dat Erkens nieuwe woningen van 14 jaar jong wil slopen. Wij constateren dat Erkens woningen die in 1990 voor f 120.0000,- per woning hoogwaardig gerenoveerd zijn wil slopen. Wij zien renovabele woningen met flink wat achterstallig onderhoud waar Erkens niets aan doet. Wij zien een wijk waar het gezellig is, de bewoners hun buren kennen en niet te beroerd zijn om voor hun oudere moeder en/of buren te blijven zorgen. Voor de SP zijn dat redenen genoeg waarom Nieuw Crooswijk overeind moet blijven staan en de Nieuw Crooswijkers niet door Erkens te laten opofferen ten gunste van de projectontwikkelaars. Daarom ondersteunt de SP het groeiende verzet in Nieuw Crooswijk.

Inmiddels heeft de inzet van de SP er toe geleid dat Erkens zich niet meer durft te beroepen op bouwtechnische argumenten voor de sloop van Nieuw Crooswijk. Erkens vind bouwtechnische argumenten nu zwak en kortzichtig alleen omdat hij ze zelf niet meer kan gebruiken. Maar het behoud van Nieuw Crooswijk is weer een stap dichterbij gebracht. De SP zal zich hard blijven maken voor het behoud van Nieuw Crooswijk net zo lang tot de onzinnige grootschalige sloopplannen van tafel zijn. 

Natuurlijk is de SP wel voorstander van goed onderhoud en renovatie van woningen in Nieuw Crooswijk, zelfs sloop van sommige blokken moet kunnen als 70% of meer van de bewoners het daarmee eens is zoals dat in het nieuwe huurrecht van 2003 is geregeld. Maar het huidige Masterplan is leuk bedacht achter de tekentafel, maar sluit niet aan op de realiteit van de Nieuw Crooswijkers. Het wordt tijd dat Erkens weer met beide benen op de grond komt te staan.

Stef Beek
SP kerngroep Kralingen/Crooswijk  (06) 41 39 14 25
Rieks Weerman
Bouwteam SP Rotterdam  (06) 12 78 22 26
Wijnand Rijnders
Bouwteam SP Rotterdam  (06) 22 99 95 5

Theo Cornelissen: (06-) 20 43 01 96, E-mail

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk