Maasstad, 15 september 2004

Ingezonden brief 

Met verbazing las ik in de Maasstad van 8 september j.l. de advertentie van uw partij waarin u op zoek bent naar ‘Rotterdammers die mee willen doen’ . Ik zeg met nadruk MET VERBAZING, daar er vorig jaar door de Gemeente Rotterdam een intentieverklaring is getekend met OCNC, hetgeen betekent dat 1800 gezinnen uit Nieuw Crooswijk de komende 10 jaar hun woning en vertrouwde omgeving zullen moeten verlaten.

Als argument voor herstructurering wordt gegeven dat differentiatie goed is voor de bewoners, zeker voor de bewoners met een laag inkomen. Ongeacht de huidige woonduur, het wel of niet een crimineel verleden, wel of niet bij de wijk betrokken. Het betreft hier een groep mensen waarvan 90% een inkomen heeft onder de ziekenfondsgrens, met een gemid­delde woonduur van 8,5 jaar in Nieuw Crooswijk.

76% heeft geen verhuisplannen, 77% kan een woning betalen tot 350 euro, 32% woont in de huidige woning 10 à 20 jaar en 20% woont langer dan 25 jaar in Nieuw-Crooswijk. U begrijpt dat er voor deze mensen straks geen plaats meer is in hun eigen stad! Van de 1800 woningen die gesloopt worden, worden 450 woningen teruggebouwd met een minimale huur van 500 euro! De resterende 1350 woningen worden in de koopsector tussen de 200.000 en 300.000 euro!

De manier waarop hier met mensen omgegaan wordt, zowel door de Gemeente Rotterdam als het WBR (dat volgens BBSH-besluit woningen zou moeten bouwen voor de doelgroep) is van dieptreurig kaliber. Nog treuriger is het als blijkt dat er sinds 1999 overleg is geweest tussen bewoners en het WBR aangaande de op handen zijnde veranderingen in onze wijk. Daaruit is voortgekomen de Crooswijkse Mix. Een boekwerkje waar duidelijk in staat aangegeven hoe de huidige bewoners vonden dat de wijk eruit moest gaan zien. Als er dan nu inmiddels 5 jaar later een plan ligt waar voor al die bewoners die dachten in een leuke betaal­bare woning terug te kunnen komen en hun inzet hebben gegeven straks geen plaats meer is en dat de Gemeente Rotterdam (en dus ook uw partij) hieraan min of meer op voor­hand hun goedkeuring hebben gegeven is het hek van de dam! Dus denk ik dat het voor u als partij van groot belang is om te bedenken hoe u deze grove fouten nog kunt herstellen, voordat u over­gaat tot het oproepen van Rotterdammers die mee willen doen.

 

H.A. Koedam

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk