De Ster, dinsdag 21 september 2004

 

Berichten uit Nieuw Crooswijk

 

Heel Nieuw-Crooswijk moet nieuw! Alles gaat op de schop, wordt beter, moet anders. We worden geherstructureerd. Daar gaan deze berichtjes over. 

Al lange tijd zijn verschillende mensen in hun vrije tijd druk bezig met alles wat te maken heeft met de herstructurering. Er zijn verschillende groepen en bijeenkomsten geweest waarin kon worden meegepraat over het nieuwe Nieuw-Crooswijk. Zo zullen de mensen die eraan hebben meegedaan zich wellicht de denktank-bijeenkomsten kunnen herinneren. Nu is er één van die groepen die zich bezig houdt met de herstructurering en alles wat daarmee samen­hangt. Deze groep harde werkers en volharders maken deel uit van de Klankbordgroep. Er wordt veelvuldig vergaderd over diverse onderwerpen die te maken hebben met de toekomst. Zo is er vanuit deze klankbordgroep een werkgroep geformeerd die keihard gewerkt heeft aan het Sociaal Statuut (waarin er veel belangrijke zaken voor de sociale huurders bedongen zijn) en zij blijven dit bewaken. In het kader hiervan was er recentelijk een bijeenkomst waarin meneer Erkens, directeur van het WBR, was uitgenodigd om diverse onduidelijkheden, die waren ontstaan naar aanleiding van de bijeenkomsten in de schakel­groepen, te verhelderen. Het was een goede vergadering waarin de heer Erkens op voor­komende wijze tekst en uitleg gaf.

En toen ..... ergens na de pauze gebeurde het. Eén mooi uitgelezen moment om aan te geven dat het helemaal niet in het financiële belang van het WBR hoeft te zijn om alles te slopen.  Waarom voor miljoenen investeren in nieuwbouw voor markthuurwoningen, terwijl het WBR deze woningen gewoon momenteel in bezit heeft ? Het WBR zou een dief van eigen portemonnee zijn om goede woningen (want die zijn er ook!) te slopen, terwijl deze uitstekend voor dit doel verhuurd kunnen blijven worden. Eindelijk was de opening er en werd er naar ons geluisterd. Willem de Kovel van de Federatie(een recentelijk opgerichte organisatie van huurders die ageert tegen de grootschalige sloop) wist het ogenblik te benutten om in zeer welgekozen bewoordingen uiteen te zetten dat het masterplan voor Nieuw-Crooswijk een mooi en prima plan is, maar dat het WBR te ver doorgeschoten is in haar ongebreidelde sloop­drift. Eindelijk, eindelijk werd er eens naar ons geluisterd.

 

Qui bene audit, bene intelligit (wie goed luistert, begrijpt goed)

Christa Driessen

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk