Rotterdams Dagblad, 8 november 2004
 

Bestuur deelgemeente akkoord met plan voor Nieuw Crooswijk 

Kralingen-Crooswijk

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk is akkoord met het Stedenbouwkundig Masterplan Nieuw Crooswijk. Dit advies wordt echter nog wel op 15 november ter beoordeling voorgelegd aan de deelraad. Hoewel dit geen formele verplichting is, hecht het bestuur hier wel belang aan. Vooral omdat het een sloop- en bouwoperatie is die zeer ingrijpende gevolgen heeft voor de inwoners en ondernemers van Nieuw Crooswijk.
     
Meer groen en ruimere straten. Dat is wat de Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk, (Woningbedrijf Rotterdam, ERA Bouw en Proper Stok) voor ogen staat met misschien wel de échtste volkswijk van Rotterdam. Voor het zover kan komen moet echter de oude bebouwing in het gebied tussen de Boezem­laan, Nieuwe Boezemstraat, Rusthoflaan, Paradijslaan en Kerkhoflaan tegen de grond. Op vier woonblokjes na gaat de gehele wijk plat. In totaal 1800 van de 2100 woningen verdwijnen om plaats te maken voor nieuwbouw. Deze nieuwbouw bestaat uit 450 sociale huurwoningen en voor de rest uit middeldure en dure koopwoningen. 

Het ingrijpende plan stuit op fel protest in de wijk. De bewoners erkennen wel dat er woningen zijn die zo zijn verpauperd dat ze moeten worden gesloopt, maar vinden dat de initiatiefnemers veel te ver doorschieten in hun sloop- en bouwwoede. Een veel groter deel van de huidige bebouwing zou moeten blijven staan,vinden de bewoners die zich hebben verenigd in de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC).
      De federatie is niet verbaasd over het positief advies van het dagelijks bestuur van de deel­gemeente. “We hadden niet anders verwacht,” zegt Pop Koedam van de FBNC. “In de contacten die we hebben gehad met het dagelijks bestuur werd ons al duidelijk dat het bestuur voor het masterplan is. Dus wij waren hier al op voorbereid. En de strijd is wat ons betreft nog lang niet gestreden.”
 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk