Rotterdams Dagblad, 16 November 2004


Beschuldiging van 'bevolkingspolitiek'


'Welstandscommissie niet akkoord met sloop Nieuw-Crooswijk'

Door Canis Zijlmans

De gemeentelijke Welstandscommissie vindt dat er voorafgaand aan de planvorming over de toekomst van Nieuw-Crooswijk eerst een bouwhistorische analyse had moeten plaatsvinden. Het gebied moet, volgens een uitgelekt commissie-advies, nu alsnog zorgvuldig worden gescand op de aanwezigheid van bijzondere bouwwerken en waardevolle stedelijke structuren. Onderzoek moet dan uitwijzen wat vanuit cultuur-historisch perspectief dient te worden beschermd. Besluitvorming over sloop- en nieuwbouw zou pas kunnen plaatsvinden na afronding van dat onderzoek.

Een en ander verklapte architect Lucas van Zuijlen van de internationale organisatie voor het Documenteren en Behouden van Moderne Architectuur gisteravond uit het nog geheime advies, dat pas later deze week wordt gepresenteerd. In de begin vorige eeuw gebouwde wijk is onlangs ontdekt dat Reserveboezem III een bijzonder woonblok is van Grandpré Molière. Architect Van Zuijlen wierp het commissie-advies gisteravond in de strijd tijdens een debat in de deelraad van Kralingen-Crooswijk over de sloop en nieuwbouw van 1800 woningen.
Volgens ex-stadsvernieuwer Wim van Es (Red.: Voormalig directeur Volkshuisvesting en Stadsvernieuwing gemeente Rotterdam) bedrijven de gemeente en de deelgemeente met de plannen 'bevolkingspolitiek'. De sloop van de huizen zou, volgens de voormalig ambtenaar, vooral zijn bedoeld om de grote hoeveelheid migranten met lage inkomens uit de wijk te krijgen. Nadat de PvdA-er was uitgesproken beet zijn partijgenote Hennie ten Hoven, die portefeuillehouder Buitenruimte is van Kralingen-Crooswijk, hem bits toe: ,,Dat je dat durft te zeggen. Dat neem ik je heel erg kwalijk.''

Huren te hoog
Bewoners protesteerden gewapend met spandoeken in grote getale tegen de gemeentelijke plannen. Er is slechts een terugkeergarantie is voor mensen met een huurcontract van voor 2001. Voor het merendeel daarvan zijn straks de huren vanaf 640 euro te hoog. Het merendeel van de nieuwbouw bestaat in 2016 uit 'middeldure en dure koop'. Slechts een derde valt in de sociale huursector. Nu geldt dat voor vrijwel alle woningen. ,,De enige terugkeergarantie die we hebben, is naar een van de begraafplaatsen,'' riep een boze Crooswijkse gevat.
Omdat de deelraad vorig jaar al groen licht gaf voor de structuurvisie, adviseert het dagelijks bestuur (db) de gemeente nu positief over het Masterplan. De deelraad was daarin nog niet gekend. Dat nam men met name deelgemeentevoorzitter G.A.M. Schuiling niet in dank af. Besluitvorming kon niet meer over het db- advies plaatsvinden. De voorzitter was slechts bereid de aanmerkingen van de verschillende fracties als bijlagen bij het positieve advies te voegen. ,,We zitten hier dus gewoon voor de kat zijn viool,'' reageerde een bewoner bij de start van de toch vaak emotionele beraadslagingen.
Grootse coalitiepartij PvdA laat als bijlage toevoegen dat de leefbaarheid gedurende de werkzaamheden gegarandeerd moet blijven. GroenLinks wil de wijk zo groen mogelijk houden, Leefbaar Kralingen-Crooswijk wenst een enquête onder alle wijkbewoners over de felbekritiseerde plannen en van het CDA moet de fasering zo worden aangepast dat eerst de slechtste panden worden gesloopt.
De 400 sympatisanten tellende Federatie Bewoners Nieuw Crooswijk (FBNC) is voor sloop van sommige slechte woningen, maar wil huizen renoveren waar dat kan. Bij een aantal te slopen huizen is dat kort geleden nog gebeurd. Het neerhalen van zes van elke zeven huizen zien zij als een verwoesting van de buurt en sociale structuur.
Woede onder de buurtbewoners was er over de informatieverstrekking. ,,Die is eenzijdig en manipulatief,'' stelde buurtbewoner Jan Locht. ,,Zo begint het Masterplan steeds met een foto van een dichtgemetselde woning om te laten zien hoe slecht de wijk eraan toe is. Maar dat is van de 2100 woningen de enige onbewoonbare in de hele wijk.''
Eigenaar-bewoners van het Schutterskwartier, een buurtje van drie woonblokken dat geheel tegen de vlakte moet, vrezen dat hun panden voor een 'habbekrats' onteigend zullen worden. Voor eigen kosten hebben ze 24H architecture een alternatief plan laten maken met minder sloop. Dat is aan wethouder Lucas Bolsius (buitenruimte) aangeboden en die reageerde afwijzend. Wel heeft Bolsius toegezegd het alternatief als bijlage bij het Masterplan te zullen voegen, zodat het college en de gemeenteraad er straks bij de besluitvorming notie van kunnen nemen.


 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk