Maasstad, 17 november 2004

 

Dik Vuik

Oppositie roert zich in debat Nieuw Crooswijk 

Standpunten gaan als ‘bijlage’ mee naar gemeente

 

KRALINGEN-CROOSWIJK - Een afgeladen raadszaal, nors kijkende bewakers en hoog oplopende emoties. Het was afgelopen maandagavond bepaald geen gewone vergaderavond in het deelgemeentekantoor. Ter bespreking stond dan ook het Masterplan voor Nieuw Croos­wijk op de agenda. Het dagelijks bestuur adviseert de gemeente positief over het plan. De deelraad bleek desgevraagd verdeeld over het onderwerp. De uiteenlopende meningen van de verschillende fracties zullen als bijlage met het bestuursstandpunt worden mee­gestuurd.

Zelden heeft de raadszaal van de deelgemeente meer bewoners gezien dan maandagavond. De zaal was afgeladen en de deelgemeente had voor alle zekerheid bewaking ingehuurd. Dat laatste bleek overbodig, want het ging er vooral verbaal heet aan toe. Een achttal insprekers kreeg spreektijd voor de behandeling van het Masterplan begon. De Fede­ratie van bewonerscomités, de belangen­vereniging uit het Schutterskwartier, de klank­bord­groep en verschillende bewoners.
      Willem de Kovel hield de deelraad voor in enkele weken bijna 500 sympathiebetuigingen te hebben opgehaald, gericht tegen de uitvoering van het Masterplan zoals dat er nu uitziet. ‘Wel sloop, maar niet waar dat niet nodig is’, is het credo van de federatie. De zich verzettende bewoners kregen steun van onder meer Wim van Es (Red.: Voormalig directeur Volkshuisvesting en Stadsvernieuwing gemeente Rotterdam), vroeger betrokken bij de stadsvernieuwing. Hij sprak over ‘ongehoorde kapitaalvernietiging’ en zelfs ‘bevolkingspolitiek’. Architect Lucas van Zuijlen sprak namens de stichting Docomomo, die zich inzet voor behoud van moderne architectuur. Van Zuijlen beweerde dat de Welstandscommissie verbaasd zou zijn over het ontbreken van een bouw­historische analyse van Nieuw Crooswijk, voor tot sloop wordt besloten. Bekend is dat er in elk geval een woonblok van de bekende architect Granpré Molière in de wijk staat.
      Emotioneler waren de pleidooien van bewoners, zoals Henny Pak, Jan Locht en Joke Bonte. Vanuit verschillende perspectieven pleitten ze voor hetzij een sterk leefbaarheidprogramma in de wijk, hetzij behoud van delen van de wijk. Achterin de zaal wordt constant een spandoek hoog gehouden met de tekst ‘Behoud Mooi Crooswijk’. 
      De pleidooien ten spijt, konden de bewoners na ruim vier uur vergaderen zonder veel hoop weer naar huis. Het standpunt van het bestuur was al duidelijk. De coalitiefracties PvdA, VVD en GroenLinks pleitten wel voor een aantal aandachtspunten als openbaar groen, sterk inzetten op het leefbaarheidsprogramma en andere zaken, maar steunden toch het Masterplan. Het vuur kwam van de oppositiefracties, die van bestuursvoorzitter Gerard Schuiling prompt het verwijt kregen verleden jaar wel akkoord te zijn gegaan met de Structuurvisie die als onderlegger voor hele Master­plan werd gezien. Het verwijt weerhield onder meer Louise van Gemert (Lijst Van Gemert-de Lange), Jacques la Croix (CDA) en Wilo Amesz (LKC) er niet van gepeperde kritiek op het Masterplan te uiten. “Zijn er nog aanpassingen mogelijk, anders kunnen we net zo goed naar huis gaan en een borreltje drinken’ , vroeg een cynische La Croix. “Opmerkingen zouden kunnen worden meegenomen”, was het enigszins onduidelijke antwoord van Schuiling en dat was tegen het zere been van de oppositie. Uiteindelijk stak Jeannette Baljeu (VVD) de helpende hand door voor te stellen de meningen van alle fracties als bijlage mee te sturen met het bestuursadvies, zodat de gemeente in elk geval notitie kan nemen van alle opmerkingen. Dat advies werd door Schuiling overgenomen. Vervolgens verpakten de PvdA, GroenLinks en de VVD hun goedkeuring van het Masterplan met duidelijke wensen op het gebied van leefbaarheid en ‘menselijke maat’. Dat kon voor de tribune niet verhullen dat bewoners het voor echte weerstand van de oppositie moesten hebben.
      Een meerderheid tegen het Masterplan zat er dus al niet in, al maakte dat weinig uit omdat de besluitvorming toch bij de gemeente plaatsvindt. Opmerkelijke uitspraken waren er in het af en toe felle debat wel. Van Gemert verweet Schuiling zelf de afgelopen zeven jaar als portefeuillehouder niet goed op de veiligheid van Nieuw Crooswijk te hebben gelet, iets waartegen Schuiling zich verzette door juist op de aanwijzing als gebied voor Strategische wijkaanpak te wijzen. La Croix stal de show door uit het Masterplan te citeren dat de overzijde van de Rotte voor bewoners van Rottebocht geen fraai gezicht is. Is dat straks anders?, is de logische vervolgvraag. Ook de bewoners van dure huizen op dezelfde plek zullen immers hetzelfde uitzicht hebben. En zo waren er wel meer steekhoudende argumenten om de toon van het Masterplan toch te relativeren. Of de gemeenteraad er straks bij de besluitvorming anders over zal denken, mag eigenlijk op voorhand worden betwijfeld. Het Masterplan lijkt een gedane zaak. Het verzet, tegen de volgens La Croix’s ‘grootste kaalslag in Rotterdam sinds mei 1940’ zal een lange adem moeten hebben om via procedures en bezwaren nog iets van de huidige wijk in stand te houden.

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk