De Ster, 23 november 2004

Door Paul Salgboom

 

Behoud mooi Crooswijk 

‘Behoud mooi Crooswijk’ zo luidde de oproep op een groot spandoek tijdens de roerige deel­gemeente­raads­vergadering die werd gehouden op maandag 15 novem­ber jl. Een groot aantal Crooswijkers, verbolgen over het ‘Masterplan’ voor Nieuw Crooswijk, was naar de Oostzeedijk gekomen. Of hun verzet, de kritiek van de oppositie in de raad en het al tevoren verzonden advies van het dagelijks bestuur er op de Coolsingel veel toe zullen doen mag betwijfeld worden. 

Op 5 november bleek uit een persbericht dat het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk had besloten het gemeentebestuur positief te zullen adviseren over het Masterplan Nieuw Crooswijk maar toch, alhoewel daartoe niet verplicht, voornemens was dit advies ter beoordeling aan de raad voor te leggen op 15 november. De oppositie, met name de heer La Croix vroeg dan ook aan de voorzitter of deze vergadering eigenlijk wel zin had. Uit­einde­lijk werd besloten de diverse partijstandpunten als bijlage bij het advies te voegen.

            Naar de raadsvergadering op 27 mei, naar de commissievergadering ROB op 22 juni, naar de inspraakavond in De Tamboer op 1 juli, kwamen er heel veel boze en verontruste Croos­wijkers opzetten, steeds beter georganiseerd, met steeds klemmender argumenten om het plan aan te passen of af te gelasten. Steeds werden ze naar een volgende vergadering verwezen waar ze invloed zouden kunnen uitoefenen. Tijdens het openbaar gehoor, dat behoorlijk uit­liep, sprak de heer De Kovel namens de federatie van bewonerscomités in Nieuw Crooswijk, die zich met ruim 500 sympathisanten verzet tegen bouwkundig onnodige sloop in de wijk. De heer Pak sprak namens de belangenvereniging van huiseigenaren in het Schutters­kwartier, die zich verzet tegen onteigening. Andere sprekers volgden, met veel en vaak gedetailleerde kritiek.
           
Toen was het woord aan de raad. PvdA, Groen Links en VVD staan achter het Masterplan. CDA en VGDL vragen om enige veranderingen en alleen LKC is tegenstander van het plan en acht een enquête onder de bevolking wenselijk.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk