1) Kunt u toezeggen dat de huurbedragen van de 450 sociale huurwoningen (zoals besproken in het Masterplan Nieuw Crooswijk) nooit worden vrijgegeven?

 

2) Is het mogelijk dat de toekomstige bewoners van de 450 sociale huurwoningen (zoals besproken in het Masterplan Nieuw Crooswijk), enkele jaren na het betrekken van de woning, geconfronteerd worden met aanzienlijke huurverhogingen?

 

Antwoord PvdA-fractie:

U hebt de PvdA fractie gevraagd of het nieuwe huurbeleid, zoals minister Dekker dat voorstelt, gevolgen zou kunnen hebben voor de 450 sociale huurwoningen die volgens het masterplan in Nieuw Crooswijk gebouwd zullen worden. 

Op dit moment moet het voorstel van de minister nog worden aangenomen, vervolgens moet blijken wat de gevolgen van het beleid zijn. De PvdA Rotterdam is geen partij in deze besprekingen, maar onze tweede kamerfractie heeft zich al tegen de plannen gekeerd (zie ook www.pvdarotterdam.nl en www.pvda.nl). Het Rotterdamse college wil graag nog verder gaan dan minister Dekker, maar daar zijn wij natuurlijk helemaal tegen. 

Omdat wij geen regeringspartij zijn en geen deel uitmaken van de Rotterdamse coalitie hebben we in mindere mate invloed op de gang van zaken. We kunnen dus absoluut niet garanderen dat de sociale woningen in Nieuw Crooswijk nooit vrijgegeven worden. We kunnen u wel toezeggen dat wij, en de PvdA-fractie in de tweede kamer alles zullen doen om dit beleid tegen te houden. 

U vraagt ook of de toekomstige bewoners van de 450 sociale huurwoningen flinke huurverhogingen kunnen verwachten. Die vraag kunnen we op het moment nog niet beantwoorden. Voor Rotterdam zou het gaan om woningen met een WOZ waarde vanaf € 115.000,- We weten nog niet precies wat de woningen in Nieuwe Crooswijk gaan kosten, of er uitzonderingen gemaakt kunnen worden etc. Het is in ieder geval duidelijk dat dit beleid de middeninkomens het hardste zal treffen. Wij zullen ons uiterste best doen om dit asociale beleid te keren. 

Het masterplan Nieuw Crooswijk zal zeer waarschijnlijk nog dit jaar in de commissie Wijken en Buitenruimte en de gemeenteraad worden behandeld. Wij zullen uw vragen bij het debat betrekken. 

Hopende u hiermee van dienst geweest te zijn verblijf ik. Namens Metin Celik, raadslid.

 

Met vriendelijke groet, 

Jeroen Metz, beleidsmedewerker Wonen

Fractie PvdA Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam
010-4172105
pvda@stadhuis.rotterdam.nl
www.pvdarotterdam.nl

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk