Trouw, 25 november 2004

Segregatie Rotterdam neemt af

Allochtonen spreiden zich vanzelf in de Maasstad

van onze verslaggever


ROTTERDAM - De segregatie in Rotterdam, de mate waarin bevolkingsgroepen op een kluitje wonen, neemt af. Rotterdamse allochtonen die het zich kunnen permitteren, verhuizen van deelgemeenten waar traditioneel veel buitenlanders wonen, zoals Feijenoord, naar deelgemeenten met duurdere huizen en meer autochtonen, zoals Kralingen-Crooswijk. Hun plaatsen worden doorgaans ingenomen door allochtonen van buiten de stad.  

Het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) van de gemeente Rotterdam drukt de mate van segregatie uit in een 'verhuisindex'. Dat is het percentage van een bepaalde bevolkingsgroep dat uit hun eigen wijk zou moeten verhuizen om die wijk een bevolkingssamenstelling te geven die precies het gemiddelde is van de hele stad. Voor de Turken en Marokkanen in Rotterdam daalde de index van 50 procent in 1992 tot 40 procent nu. Alleen voor Antillianen steeg de index de laatste paar jaar, naar ongeveer dertig procent.  
Terwijl het aantal Rotterdammers met een paar honderd daalde -en dus weer net onder de 600000 bleef- steeg het totaal aantal allochtonen in Rotterdam met bijna vijfduizend. Die groei neemt de laatste jaren af. Dat komt onder meer doordat bij een aantal bevolkingsgroepen, zoals Marokkanen en Turken, het kindertal afneemt. En dat gebeurt niet alleen bij allochtone vrouwen die in Nederland zijn geboren, maar ook bij de vrouwen die uit Turkije en Marokko naar Nederland kwamen om te trouwen. Hun mannen wilden misschien een bruid uit het thuisland omdat die niet zo modern zou zijn, maar volgens het COS stellen ook de jonge vrouwen in Turkije en Marokko het krijgen van kinderen langer uit dan hun moeders deden.  
Trouwen wordt steeds belangrijker als reden voor immigratie uit niet-westerse landen en politiek asiel steeds minder. Bij buitenlanders uit westerse landen die naar Nederland komen, zijn studie en werk vaker het belangrijkste motief. Daar krijgt Rotterdam er verhoudingsgewijs meer dan andere grote steden, vooral bij studenten scoort de stad hoog.

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk