Maasstad, 29 december 2005

 

Bewoners protesteren tegen sloopplannen

 

‘Vluchtelingenkamp’ voor stadsnomaden Crooswijk

 

KRALINGEN-CROOSWIJK - De Rusthoflaan krijgt op woensdag 29 decem­ber, vandaag, een tijdelijk tentenkamp. Het ‘vluchtelingenkamp’ is een initiatief van de Federatie Bewoners­comités Nieuw Crooswijk (FBNC), die zich verzet tegen de verregaande gevolgen van de herstructurering van de wijk. Het kamp zal binnen 24 uur weer worden opgebroken en is bedoeld om de aandacht te vestigen op de ‘stadsnomaden”, bewoners die door de sloop van hun huizen noodgedwongen naar andere oude wijken moeten verkassen. 

Mensen worden door de herstructurering weggejaagd uit hun goedkope huizen, meent de FBNC. Er gaan het komende decennium 1800 betaalbare woningen in de wijk tegen de vlakte en daarvoor in de plaats komen grotendeels duurdere woningen terug. De FBNC vreest dat er een klasse van stadsnomaden zal ontstaan, die door sloopoperaties noodgedwongen van de ene naar de andere nog betaalbare wijk zal trekken. Met het organiseren van een vluchte­lingen­kamp wil de FBNC de aandacht op deze problematiek vestigen. 
      “De sfeer is heel depri­merend’, verzucht Pop Koedam van de FBNC in haar winkel aan de Rusthoflaan. “Normaal zag je overal Kerstlichtjes in de huizen, maar in het gebied waar als eerste gesloopt gaat worden zie je nu geen Kerst. Ze hebben mensen het plezier in hun woonomgeving ontnomen. Met ‘ze’ bedoelt ze de ontwikkelingsmaatschappij OCNC, die verantwoordelijk is voor de hele herstructurering. Ze geeft nog een voorbeeld van de wijze waarop de stemming in de wijk daalt. “Mensen in de Rakstraat hebben een brief gehad waarin stond dat voor hun woningen volgend jaar al een sloopvergunning wordt aangevraagd. Dat is puur asociaal, zo vlak voor de Kerst. Tijdens de inspraakperiode werd er nog naar bewoners geluisterd, maar nu worden er klappen uitgedeeld.”
      Het idee voor een vluchtelingenkamp in Nieuw Crooswijk leefde volgens Koedam al een tijdje. Het wordt nu uitgevoerd. In het plantsoen van de Rusthoflaan wordt een grote tent geplaatst. Daar omheen wordt vandaag een dorpje gebouwd, waar bewoners broodjes, koffie en chocolademelk kunnen gebruiken. Tot elf uur ‘s avonds mag er volgens de verleende vergunning ook muziek worden gemaakt. “Ik heb 24 Kerstbomen in mijn tuin staan en die gaan we opzetten. Wie zelf nog een kerstboom heeft, mag hem ook meenemen. We gaan de Kerst nog navieren.” Het verwachte plezier ten spijt, is het tentenkamp de opmaat voor een spannende maand waarin de FBNC nog vaker van zich zal laten horen., Volgens de laatste planning zal de gemeente eind januari een beslissing nemen over het Masterplan voor de herstructurering. De FBNC heeft politici in gemeente en deelgemeente inmiddels een rapport toe­gestuurd, waarin een alternatieve zienswijze op de herstructurering is uitgewerkt. 
      “We zijn al maanden bezig geweest om gegevens te verzamelen en onze eigen bevindingen op papier te zetten. Dat hebben ze nu ter inzage gekregen. We willen duidelijk maken: denk goed na waar je mee bezig bent. Op 26 januari hebben we nog een demonstratie gepland, waar we met de hele buurt naar toe willen. En daarvoor houden we nog een informatie­­avond voor de bewoners van het Klein Trapezium (de eerste sloopfase). De mensen worden daar heel nerveus en krijgen telkens andere woningen aangeboden. We willen ze steunen om te blijven zitten. Verder gaan we druk uitoefenen op het WBR om achterstallig onderhoud uit te voeren. Er zijn mensen die al jaren te horen krijgen dat er niets wordt gedaan omdat er toch gesloopt gaat worden. Maar de sloop kan nog wel jaren duren. Die mensen kunnen niet langer zo blijven zitten. 
      Of de sloop doorgaat zoals gepland, is volgens Koedam toch een zaak die zeker aan­ge­vochten gaat worden. Niet alleen nu, maar ook als het master­plan eenmaal wordt uitgevoerd. Er moet namelijk eerst een nieuw bestemmingsplan voor de wijk komen. “En daar gaan we uiteraard bezwaar tegen maken’, aldus Koedam. De FBNC weet zich gesteund door een toenemende achterban, want er zijn sinds november a1 900 hand­tekeningen van bewoners opgehaald. Het vluchtelingenkamp mag dan een tijdelijke zaak zijn, het verzet tegen de groot­schalige sloop is voorlopig nog niet uitgeblust.

Het vluchtelingenkamp wordt van­middag, woensdag 29 december, om 16.00 uur geopend aan de Rusthoflaan. Op donder­dag 30 december wordt het om 10.00 uur weer afgebroken.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk