Algemeen Dagblad, 31 december 2004

 

Slapeloze nachten in Crooswijk

 

Door Natasja de Groot

 

ROTTERDAM -Als stadsnomaden, zo voelen de Crooswijkers zich. Een aantal bewoners heeft gisternacht op straat geslapen uit protest tegen de geplande sloop van hun woningen. Wet­houder Bolsius van Buitenruimte lijkt niet bevattelijk voor de noodkreet. Als het aan hem ligt, gaan de komende jaren 1800 sociale huurwoningen tegen de vlakte. Het ‘vluchtelingen­kamp’ is inmiddels weer opgedoekt, maar de onrust onder de buurtbewoners blijft. Pop Koe­dam is een van de initiatiefnemers van de ludieke protestactie. Haar vierkamerwoning op de Rusthoflaan staat op de nominatie om over tien jaar te worden gesloopt. Hoewel dat nog ver weg is, maakt zij zich zorgen. “Van de 1800 sociale huur­woningen die zullen verdwijnen, komen er straks 423 terug. Waar blijven al die andere gezinnen dan? In Spangen zeker? Want de huren zijn hier straks niet meer te betalen.”

      Ook Theo Verduin van de Nieuwe Boezemstraat heeft er slapeloze nachten van. De gemeente en woningcorporaties mogen wat hem betreft best sloopplannen hebben. Maar waarom net gerenoveerde huizen tegen de vlakte gooien? Sommige woningen mogen best verdwijnen, maar niet zomaar, vindt Verduin. “Alleen maar omdat de gemeente rijkere mensen naar de stad wil trekken en omdat dit een aantrekkelijke woonplek is, dicht bij de stad en het Kralingse Bos. Een schande is het, zoals de stad met haar inwoners omgaat.”

      Al in 2006 moeten de eerste woningen weg, tenzij een meerderheid de gemeenteraad tegen het plan stemt. Voorzitter Willem de Kovel van de Federatie Bewonerscomités Nieuw Croos­wijk {FBNC) heeft daar een hard hoofd in. Coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA hebben al te kennen gegeven de sloop-plannen te steunen. Tijdens een commissie­vergadering van 26 januari willen de Crooswijkers in grote getale naar de Coolsingel trekken om te protesteren. Wethouder Bolsius houdt hoe dan ook vast aan zijn plan, zegt hij. Volgens hem zijn er genoeg plekken in de stad waar ‘deze mensen’ terecht kunnen. “Ik kan me goed voorstellen dat de sloop van je huis, waar je jaren hebt gewoond, een emotionele gebeurtenis is. Maar Rotterdam moet ook de hoge- en middeninkomens in de stad vasthouden. In Croos­wijk willen we een meer gemengde samenleving.”

      Hoogleraar André Thomsen van faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft staat achter de Crooswijkers. Volgens hem wordt de sloophamer in de achter­stands­wijken te vaak te gemakkelijk gehanteerd, terwijl de nieuwbouw stagneert en de herhuis­vesting van mensen uit slooppanden achterloopt. “Hele buurten worden door corporaties afgeschreven. De inbreng van bewoners speelt geen rol bij de afweging of er al dan niet moet worden gesloopt. Nee, er is dringend een discussie over sloop nodig. Die wordt nu alleen in de achterkamertjes gevoerd.”

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk