De Ster, 4 januari 2004

 

Nieuw Crooswijk protesteert

 

‘Natuurlijk wonen wij ook hier!’

 

Willem de Kovel, voorzitter [1] van de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk ‑ FBNC ‑: “Een slag kan verloren worden en de oorlog gewonnen”. Deze woorden komen uit z’n mond in de nacht van woensdag op donderdag, afgelopen week. Hij staat in het vluchtelingen­(tenten)­kamp’ aan de Rusthoflaan en constateert dat de bouw­kundige staat van een aantal woningen in de Rakstraat, Schutterskwartier, niet zo best is en dat dus het voornemen van het WBR om die te slopen wel ’s door zou kunnen gaan. 

Het ‘vluchtelingenkamp’ betekent publiciteit. De cameramensen van de NOS kwamen langs, al zijn de actievoerders zeer teleurgesteld over de visuele berichtgeving: een paar flitsen van het tentenkamp en een paar woningen in slechte staat werden vertoond tijdens de nieuws­uitzending ’s avonds al. 
     
Nieuw Crooswijk is volgens Willem de Kovel voor de Rotterdamse beleids­makers een prestigezaak geworden. “Kijk naar de Betuwelijn”, zegt hij, “in Duitsland gaat het traject niet verder! Men kon zogenaamd niet meer terug. In Nieuw Crooswijk kan men beter ten halve keren dan ten hele dwalen. In het Wandeloordgebied is de renovatie in 1992 abrupt gestopt, sindsdien is niks aan onderhoud gedaan door het WBR (grote huisbaas in Nieuw Crooswijk en initiatiefnemer van het grootscheepse ‘Masterplan’, sloop- en weder­opbouw van Nieuw Crooswijk). Geen wonder dat de bewoners daar klagen”. Maar een wijk met zoveel goede woningen afbreken voor een stedenbouwkundig hoogstandje terwijl door de veel hogere huren veel bewoners niet kunnen terugkeren? Dat gaat er bij hem niet in.
     
Bij een van de vuurkorven in het tentenkamp warmt zich ook een aantal jongelingen van buitenlandse komaf. ‘Natuurlijk wonen wij ook hier!’, is hun directe reactie desgevraagd. Had De Ster soms gedacht dat ze daar alleen waren om zich te warmen of voor de bonensoep?
     
Willem de Kovel acht een alternatief stedenbouwkundig plan financieel niet haalbaar. De Ontwikkelings Combinatie Nieuw Crooswijk -OCNC - (samenwerkingsverband van huisbaas WBR, projectontwikkelaar Proper Stok en aannemer ERA) zet gewoon 20 man aan het werk gedurende anderhalf jaar. Daar kunnen de bewoners van Nieuw Crooswijk niet tegenop. In­mid­dels is volgens hem de geplande hoogbouw pal naast de Algemene Begraafplaats afge­blazen omdat de bewoners op de hoger gelegen etages dan recht in de versgedolven graven zouden kunnen kijken. En vanuit de geplande zgn. Brede School hebben de leerlingen in de toekomst een prachtig? uitzicht op de Katholieke Begraafplaats. Hoe zit het eigenlijk met de 35 meter respectzone?

 



[1]     Willem de Kovel is de secretaris van de FBNC. Maréne Kortmann en Pop Koedam zijn respec­tie­ve­lijk de voorzitter en de penningmeester (WdK).

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk