NRC Handelsblad, 14 januari 2005

 

Betaalbaar huis blijft woonwens nummer 1 

Nederlanders vinden de betaalbaarheid van hun woning het belangrijkst, blijkt uit onderzoek van Volkshuisvesting. 

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 14 JAN. Nederlanders vinden de betaalbaarheid van hun woning het belang­rijkst. Dit blijkt uit de ‘Nationale VROM-enquête’ onder 8.000 Nederlanders die is gehouden in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer naar woonwensen. In de top-vijf van onderwerpen die burgers van belang vinden staat de fysieke leefomgeving en veiligheid in de buurt, gezondheid, de sociale leefomgeving, alsmede natuur en recreatie.
      Bij de betaalbaarheid van woningen noemen burgers als belangrijkste de hypotheek­rente­aftrek, gevolgd door huur- en koopprijs. Wat betreft de leefomgeving hechten Nederlanders het meeste belang aan groen. Bebouwingsdichtheid en stankoverlast worden minder belang­rijk gevonden.
      Sociale veiligheid (criminaliteit) en overstromingen worden als de twee belangrijkste onder­werpen genoemd waar het het onder­werp ‘veilig­heid in de buurt’ betreft. Op dit punt scoort het transport van gevaarlijke materialen het laagst. Daarnaast vinden bewoners bij het subonderwerp ‘sociale leefomgeving’ omgang met mensen uit hun buurt, het sociale klimaat in de wijk, verloedering en bewoners­samenstelling belangrijker dan leegstand.
      Gsm-masten, asbest en legionella worden minder bedreigend voor de gezondheid gevonden dan vocht in huis.
      Op het punt van natuur en recreatie wordt het beheer van natuurgebieden het belangrijkst gevonden, gevolgd door wandel-, fiets- en vaarroutes, toegankelijkheid van natuurgebieden en de verscheidenheid aan plant en dier.
      In totaal hebben 8.300 personen meegewerkt aan de enquête die bestond uit een openbare, vrije deelname (via internet) waar zo’n 7.000 burgers op reageerden naast een landelijke steek­proef onder een duizendtal Nederlanders.
      De VROM-enquête is onderdeel van het project ‘Publieksagenda en Burgerparticipatie’. Hiermee wil de minister een beeld krijgen van de ‘agenda’ van Nederlandse burgers op het terrein van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu. Vanaf februari bespreken burgers en bewindslieden van VROM in publieksbijeenkomsten de resultaten. Hiervoor hebben zich ruim 700 personen aangemeld.
      In een volgende fase werken burgers en,bewindslieden aan oplossingen. Komend najaar toetst VROM in hoeverre de Nederlandse bevolking de uitkomsten van het project onder­steunt.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk