Persbericht gemeente Rotterdam, 17 januari 2005

 

College stelt Masterplan Nieuw Crooswijk vast 

Nieuwe toekomst voor Nieuw Crooswijk


Het college van burgemeester en wethouders heeft het Masterplan Nieuw Crooswijk vastgesteld. “Daarmee kiest het College voor een nieuwe toekomst voor Nieuw Crooswijk en de Nieuw Crooswijkers, zowel de huidige als toekomstige bewoners”. Dat zei wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) vanmiddag bij de toelichting over plannen voor de herstructurering van deze wijk in Kralingen Crooswijk. Nu het plan door het College is vastgesteld, gaat het naar de Raad voor definitieve besluitvorming.

Groene stadswijk

In Nieuw Crooswijk worden al sinds enkele jaren plannen voorbereid voor een grootscheepse herstructurering. Die is om meerdere redenen noodzakelijk. Veel van de woningen in Nieuw Crooswijk zijn klein en bouwtechnisch in slechte staat. Ook is er sprake van een eenzijdig woonbestand, met voornamelijk huurwoningen. Bovendien zijn veel straten smal, zijn er weinig pleinen en is er weinig groen in de wijk. Door de herstructurering moet Nieuw Crooswijk een groene, veilige en kindvriendelijke stadswijk worden tussen het Kralingse Bos en de Rotte. In Nieuw Crooswijk moet een rijke variatie aan woonvormen komen en ruimte voor bedrijvigheid en voorzieningen. Bewoners krijgen de mogelijkheid om wooncarrière te maken. 

Om de auto’s van straat te krijgen en zo meer speelruimte te creëren, gebeurt het parkeren zoveel mogelijk in of onder de woningen. De gesloten, versteende wijk van nu verandert de komende tien jaar in een groene stadswijk met grotere huizen, brede straten en meer uitzicht. Het centrale punt van de wijk wordt het Paradijsplein met de Brede School die verschillende functies in de wijk gaat vervullen

Huur en Koop

Tussen 2006 en 2016 worden in Nieuw Crooswijk 1800 van de 2100 woningen gesloopt. Van de sociale woningen blijven er 272 staan, 428 sociale woningen worden teruggebouwd. Na de herstructurering valt nog één op de drie woningen (in totaal 700) in de categorie sociale woningbouw. Daarmee vormt Nieuw Crooswijk een uitzondering in Rotterdam, waar gestreefd wordt naar een verhouding van een op vijf. De overige huizen die in de wijk worden teruggebouwd, vallen in de categorie middelduur en duur. 

De huurders van de woningcorporatie WBR die op 1 januari 2001 een huurcontract hadden in Nieuw Crooswijk en nog steeds in aanmerking komen voor een sociale woning, krijgen een terugkeergarantie. 

Aanleiding Masterplan

Basis voor het Masterplan vormen het jarenlange overleg tussen bewoners, deelgemeente en WBR over de herstructurering. Het Masterplan is opgesteld door het stedenbouwkundig bureau West8, in opdracht van de Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk (OCNC). Het OCNC bestaat uit het Woningbedrijf Rotterdam die voor 93% eigenaar is van de woningen in het gebied, Proper-Stok Woningen en ERA Bouw. De herstructurering neemt zo’n tien jaar in beslag. De start van de herstructurering staat gepland voor 2006 met de bouw van 60 sociale huurwoningen voor oudere Nieuw Crooswijkers in het Klein Trapezium aan de Boezemlaan en de Brede School aan het Paradijsplein. 

Meer informatie

Download het Masterplan Nieuw Crooswijk (pdf, 98 MB !!!)

Download de Kaart Masterplan Nieuw Crooswijk (pdf, 3 MB !!!)

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk