De Ster, 25 januari 2005

 

● Koude douche voor plannenmakers

 

Masterplan doelwit 

Op maandag 17 januari sprak wethouder Lucas Bolsius namens het College van Burgemeester en Wethouders zich al uit over het Masterplan. Nieuw Crooswijk. Terwijl de gemeenteraad zich over het Masterplan nog een mening moet vormen, gaf de wethouder van Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte (CDA) aan dat de plannen voor de herstructurering wat hem betreft doorgang kunnen vinden. Dat de bewoners van het betreffende gebied nog lang niet aan deze conclusie toe zijn, bleek weer eens tijdens de eerste van eens serie van drie ‘informatie­bijeen­komsten’ op 20 januari, waar de bewoners van Nieuw Crooswijk massaal op af waren gekomen. In het Masterplan Nieuw Crooswijk worden de plannen uiteen gezet die de deel­gemeente en de projectontwikkelaars met het gebied voor hebben. Op de nieuw­bouw­woningen aan de Rusthoflaan, de kop van de Kerkhoflaan en de noordzijde van de Paradijs­laan na, zullen alle woningen in Nieuw Crooswijk worden gesloopt. Hiervoor in de plaats zullen 450 woningen in de sociale huur­sector terug­komen. Daarnaast, worden er koop­woningen gebouwd. Volgens de probleemanalyse van het plan, bestaat de wijk uit smalle en donkere straten met (te) kleine woningen die boven­dien slechte funderingen hebben. Daar­naast is er voor de kinderen te weinig speel­gelegenheid en is het groen dat de wijk heeft ‘te weinig functioneel’.
        Ook wordt geconstateerd dat er een eenzijdige bevolkingsopbouw is. Woningcorporatie WBR ‑ eigenaar van bijna 95% van de woningen in het betreffende gebied ‑ acht het daarom nood­zakelijk ingrijpende maatregelen te nemen. De ‘informatie­bijeen­komsten’ ‑ op 20, 24 en 25 januari ‑ worden georganiseerd door de OntwikkelingsCombinatie Nieuw Crooswijk (bestaande uit WBR, Proper-Stok en ERA Bouw), het steunpunt Wonen en Stichting Dock. Het voornaamste doel van de bijeenkomsten is de bewoners te informeren over de plannen rondom de herstructurering en de wijze waarop de bewoners hierbij in de nabije toekomst worden betrokken. 

De bewonersparticipatie moet wat betreft steunpunt Wonen en Stichting Dock per februari vorm krijgen in een Koepel Nieuw Crooswijk, waarin bewoners, deelgemeente en OCNC elkaar in maandelijkse bijeenkomsten treffen om informatie uit te wisselen over alles wat met de herstructurering te maken heeft. Dick Ormel van Steunpunt Wonen lichtte op de bijeenkomst in De Tamboer op 20 januari toe dat het de bedoeling is dat er in de Koepel zo’n 20 bewoners en 5 vertegenwoordigers van de organisaties plaatsnemen. Bovendien aldus Ormel -zal de Koepel een adviserende rol krijgen die wat hem betreft een ‘zwaarwegend’ karakter in de besluit­vorming zal hebben Duidelijk is daarmee dus ook dat de Koepel zelf geen besluit­vormend orgaan is, iets dat bij de massaal toe­gestroomde bewoners niet onverdeeld goed viel. 

Na de uiteenzetting van Ormel zette de eerste vragen­steller van de avond direct de toon met de vraag of er via de Koepel nog de mogelijk­heid was tot inspraak om “onze goede huizen te behouden”. De vragen­steller wilde bovendien weten of “men nu wél van plan was te gaan luisteren”. Lastig werd het voor de dagvoorzitter vooral toen een van de aanwezigen vroeg wat nu eigenlijk de meer­waarde van de Koepel is ten opzichte van de huidige overleg­structuren. Is er geen wet die regelt dat er overleg plaats vindt tussen huurder en verhuurder? En is de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC) dan niet hét orgaan dat de bewoners vertegenwoordigt. Bovendien ‑ aldus de spreker – hebben de bewoners hen betreft niets te maken met partijen zoals Proper-Stok en ERA bouw. De huurders hebben een over­een­komst met het WBR en wat hen betreft vindt het overleg dan ook plaats tussen het WBR en de FBNC. Met andere woorden: waarom nog een extra koepel waarin bovendien nog eens partijen zijn vertegenwoordigd die niets met elkaar te maken hebben?  

Met een morrende zaal bewoners is het kwaad kersen eten, zo ondervonden de partijen achter de tafel bij voortduring. Terwijl het de bedoeling was tijdens de avond vooral te spreken over de wijze waarop de bewoners bij het verdere traject worden betrokken en de manier waarop omgegaan wordt met het herhuisvesten van huurders, bleven de aanwezigen nut en noodzaak van het Masterplan en de herstructurering aan de kaak stellen. Waarom moeten er woningen worden gesloopt die nog prima van kwaliteit zijn? Waarom moet de wijk worden aangepakt terwijl uit enquêtes blijkt dat een overgrote meerderheid van de bewoners het er prima naar zijn zin heeft?
      Hoe rijmt het WBR de maat­schap­pe­lijke verantwoordelijkheid om woningen
met een lage huur te realiseren met de plannen zoals die nu voorliggen’. En wat betreft de avond zelf: waarom laat de politiek zijn neus niet zien. Dat zijn de vragen waar bewoners van Nieuw Croos­wijk over willen praten. Vragen die voor het WBR en de OCN duidelijk gepasseerde stations zijn. Die wilden praten over wisselwoningen, verhuisvergoedingen en terugkeer­garanties. Er was één Crooswijker in de zaal die wel over een terugkeergarantie wilde praten, maar dan wel naar zijn familiegraf op het Crooswijkse kerkhof. 

De volgende stap in het politiek-bestuurlijke proces wordt gezet op woensdag 26 januari als de gemeenteraadscommissie Wijken en Buitenruimte zich zal buigen over de plannen, De FBNC heeft alvast aangekondigd gebruik te maken van het recht op inspraak en heeft de Nieuw Crooswijkers gevraagd massaal te komen om de publieke tribune te bevolken. De vergadering van de Commissie Wijken en Buitenruimte vindt op woensdag 26 januari plaats in kamer 7 in het Stadhuis aan de Coolsingel en zal starten om 9:30 uur.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk