Rotterdams Dagblad, 26-01-2005

Nieuw Crooswijk vraagt om uitstel besluit sloopplannen 

‘Sloop waar nodig en renovatie waar mogelijk’

 

Rotterdam - Bewoners van Nieuw Crooswijk hebben vanochtend op het Rotterdamse stad­huis gevraagd om de definitieve besluitvorming over de grootschalige sloop- en nieuw­bouw­plannen in de wijk uit te stellen. De Stichting Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC) wil dat naar alternatieve oplossingen wordt gekeken en vraagt de kwaliteit en bouw­historische waarden van panden beter in kaart te brengen.
     
Na het akkoord van de deelraad in Kralingen-Crooswijk was het vanmorgen de eerste keer dat de herstructureringplannen voor Nieuw Crooswijk op het stadhuis in de raadscommissie voor buitenruimte werden besproken. De plannen van woningcorporatie WBR, ERA Bouw en projectontwikkelaar Proper Stok behelzen de sloop van 2100 woningen om er vervolgens 1800 nieuwe voor terug te bouwen.
     
De federatie van bewonerscomités benadrukte het belang van ‘sloop waar nodig en renovatie waar mogelijk’. “De FBNC weet zich in haar opvattingen steeds meer gesteund. Niet alleen door meer dan negenhonderd Nieuw-Crooswijkers, maar ook door deskundigen op het gebied van volkshuisvesting, woningbouw en stedenbouw,” hield FBNC-secretaris Willem de Kovel de raadsleden voor.
     
De bewonersorganisatie gaf vanmorgen aan de vernieuwing van Nieuw Crooswijk in principe toe te juichen. Sloop van 2100 woningen vinden veel bewoners echter veel te rigoureus, omdat tal van huizen nog maar tien jaar geleden gerenoveerd zijn en daarom nog een hele tijd mee kunnen. “Sloop is dan een onacceptabele kapitaalvernietiging die moreel en ethisch verwerpelijk is. Het gaat immers om een vernietiging van goed woningbestand en een vernietiging van een hechte sociale structuur. Gelooft u mij, de komende generaties zullen het u nadragen,” aldus De Kovel.
     
Verder hekelde de federatie van bewonerscomités de inspraakmogelijkheden, die in hun ogen te summier zijn geweest. “De inspraak is niet meer dan een formaliteit. En de argu­menten die zijn ingekomen, worden niet serieus genomen en leiden uiteindelijk tot drie kleine wijzigingen,” zei Pop Koedam, penningmeester van de FBNC.
     
Schuttersstraatbewoner Brahim Lamkadmi vroeg de raadscommissie voorzichtig te zijn met zijn ‘geliefde Nieuw Crooswijk’, dat hij hét voorbeeld van een multiculturele wijk noemde. “Het is meer dan de wijk waar ons huis staat: het is de plek waar veel mensen zich op hun gemak en veilig voelen, en het is er ook nog gezellig. Er wonen allerlei verschillende mensen met verschillende culturen en achtergronden. Maar er is één ding dat ons allemaal hetzelfde maakt: wij zijn Crooswijkers. Het masterplan verhaspelde Lamkadmi tot ‘disaster­plan’. “Mijn voorstel is om samen met de burgers te kijken naar wat het beste is voor Nieuw Crooswijk. En om zo een nieuw plan te maken, waar alle partijen hun voordeel uit kunnen halen.” 

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk