NRC Handelsblad, 29 januari 2005

 

Vernieuwing stadswijk

Herstructurering is het vernieuwen van een stadswijk door goedkope, vaak naoorlogse huur­woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Dit moet zorgen voor een andere, minder homogene bevolkingssamenstelling van die wijk. 
      Het kabinet heeft besloten de herstructurering in een aantal wijken te versnellen door er extra geld voor beschikbaar te stellen. Het gaat om wijken waar volgens het kabinet “de leef­baar­heid in de zin van gebrek aan sociale samenhang, overlast en onveiligheid onder druk staat”.
      In het Actieprogramma Herstructurering wordt voorgesteld voor 56 wijken in 26 (middel)­grote steden prestatieafspraken te maken met lokale (markt)partijen: woningcorporaties, project­ontwikkelaars, gemeenten.
      In deze 56 wijken wonen in bijna 540.000 woningen meer dan één miljoen mensen. Bijna een­vijfde van die huizen wordt gesloopt, de rest van de huizen wordt verbeterd.
      Bedoeling is dat er een mix ontstaat van goedkope, middeldure en dure woningen, zowel huur als koop. Ook moeten winkels, pleinen, straten en groenvoorzieningen worden vernieuwd of verbeterd. “Daarmee wordt niet alleen voorkomen dat ‑ zoals decennia het geval was ‑ de midden- en hogere inkomens elders gaan wonen, maar wordt het leefklimaat ook voor de lagere inkomens verbeterd”, aldus het kabinet. Voor de periode 2005 tot 2009 stelt het kabinet via het Investeringsfonds Stedelijke Vernieuwing 1,4 miljard euro beschikbaar voor her­structu­rering. Daarvan is 100 miljoen bedoeld voor de versnelling in de 56 wijken. 
      Nieuw Crooswijk in Rotterdam hoort bij 23 van de 56 wijken die tot nu toe een afspraak hebben gemaakt met minister Dekker van Volkshuisvesting. Half februari ondertekenen minister Dekker en (markt)partijen in Rotterdam de ‘samenwerkingsovereenkomst Nieuw Croos­wijk’.

 

   

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk