Maasstad, 2 februari 2005

 

Federatie heeft meer dan 900 handtekeningen 

FBNC pleit voor uitstel en aanpassing Masterplan

 

Dik Vuik 

KRALINGEN-CROOSWIJK -De Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC) heeft zich flink laten horen bij de gemeentelijke commissie Wijken en Buiten­ruimte. Die commissie vergaderde verleden week over het Masterplan, om een advies uit te brengen voor de gemeente­raad. Ondanks de bezwaren lijkt zich aan de Cool­singel een politieke meerder­heid voor goedkeuring van het Masterplan af te tekenen.

De strijd tegen het huidige Masterplan wint de FBNC misschien niet. De Commissie­voorzitter Woudenberg stelde al bij het begin van de vergadering in een bomvolle zaal dat de meningen in belangrijke mate zijn gevormd’. Maar toch wint de FBNC aan kracht en zijn de bezwaren tegen het plan nu wél gehoord.
Willem de Kovel, Pop Koedam, oud-stadsvernieuwer Wim van Es en Ronald Goedhart (particu­lier eigenaar in het Schutterskwartier): ze waren er allemaal en kregen ruim een uur de tijd om hun bezwaren tegen het Masterplan nog eens kenbaar te maken.
“We hebben inmiddels meer dan 900 handtekeningen”, wees De Kovel op het steeds bredere draag­vlak in de wijk. “De FBNC eist dan ook dat zij door alle partijen als gespreks­partner wordt erkend. Met minder zullen we geen genoegen nemen.” De Kovel wees op de vaak gebruikte en volgens hem misleidende omschrijvingen als ‘smalle straten’ voor de wijk. “Die zijn van toepassing op een deel van de wijk en zeker niet op de hele wijk: “De FBNC juicht een revitalisatie van Nieuw Crooswijk toe, maar niet op deze manier. De Kovel wees op de kapitaalvernietiging van eerdere renovaties en het ontbreken van een bouwhistorisch onder­zoek naar de wijk of een inschatting van de mogelijke planschade als het Masterplan wordt uitgevoerd. “Pas het Masterplan aan en behoud de goede elementen, Nieuw Crooswijk is het meer dan waard”, beëindigde hij zijn pleidooi onder applaus van het publiek.
Een andere bewoner noemde Nieuw Crooswijk ‘een voorbeeld van een multiculturele wijk’ en verbasterde het Masterplan tot ‘disasterplan’: “Is geld dan belangrijker dan burgers?” 
Een juridisch expert gaf aan dat er nogal wat haken en ogen aan het Masterplan zitten en dat de politiek het WBR onvoldoende heeft aangestuurd.
“De FBNC vertegenwoordigt nu 30 procent van de bewoners, tegen de één procent die voor de officiële panels is opgeroepen; terug naar de tekentafel”, riep hij op. 
Pop Koe­dam vroeg de commissie om een uitstel van acht maanden, om zo tot een beter plan te kunnen komen. 
Wim van Es voorspelde problemen rond de nieuwe bestemmings­plannen voor Nieuw Crooswijk en nam andermaal het woord ‘bevolkingspolitiek’ in de mond: “Men sloopt omdat men de mensen weg wil hebben.” 
Ronald Goedhart vroeg de commissieleden tenslotte of zij het ‘billijk en redelijk’ vonden dat er geen onderzoek naar een alternatief voor het Masterplan wordt gedaan en dat er geen cultuur­historisch onderzoek is gedaan. “Vindt u dat er echt een inspraak­procedure is geweest?”, stelde hij de jarenlange voorbereiding in kleinere panels en groepen aan de orde.
Vanuit de commissie kwamen van partijen als de SP, de Stadspartij, GroenLinks en D66 vragen en opmerkingen over de gevolgde procedure.
Er is maar weinig van de opmerkingen van bewoners overgenomen, was een aantal fracties opgevallen. De communicatie niet goed verlopen, merkte Metin Celik (PvdA) op. De leef­baar­heid is belangrijk, zo werd ook wel toegegeven. Maar de basis van het Masterplan lijkt voor een politieke meerderheid nog steeds overeind te staan. Alle aangedragen argumenten tegen de grootschalige sloop lijken te worden genegeerd alsof dat al een gepasseerd station is. Of er meer van de wijk behouden blijft en of er uitstel komt in de planning voor de her­structu­rering is dan ook zeer de vraag. De gemeenteraad staat voor een lastige beslissing, die hoe dan ook bij voorbaat onbevredigend is.
Maar als het aan de FBNC ligt houdt het verzet tegen uitvoering van het Masterplan ook na een politieke goedkeuring zeker niet op.
Procedures liggen op de loer, en mogelijkheden daarvoor zijn er nog genoeg. Overeind staat nog steeds de harde terugkeergarantie voor alle bewoners van voor de gekozen peildatum, maar een toenemend aantal wil helemaal niet weg.
De gemeente gaat wel onderzoeken of het kopen van een woning door wijkbewoners kan worden ondersteund en of er meer aandacht voor bestaande sociale verbanden kan komen.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk