HOE DRINGEN WIJ TOT U DOOR?

Als ik u zeg dat er een land is waar ze fantastische auto’s maken, degelijke wasmachines en een reputatie hebben van punktlichkeit en onkreukbaarheid. Een land waar ze met alle macht fascistische ontwikkelingen traceren en tegengaan? Waar denkt u dan aan? Als ik u zeg dat dit een land is waar omkopingsschandalen veel vaker voorkomen dan je zou denken, begint de verwarring dan te ontstaan? Had iemand van onze oosterburen het beeld van corruptie en warrigheid?

Als ik u nou eens zeg dat er een land is met een fantastische reputatie op het gebied van rechtvaardigheid en tolerantie. Misschien als gevolg van de afkeer van fascisme. Een land dat altijd het vingertje opsteekt bij misstanden in de wereld. Een land dat voorbeeldig zorgt voor zijn gewaardeerde burgers. Waar denkt u dan aan?

Als ik u nou eens zeg dat er ergens in dit land een gemeente is, waar men – het is echt waar! – een hele wijk wil slopen alleen maar voor het geld, wat zegt u dan? Die wijk zal het er wel naar gemaakt hebben? De bewoners zullen wel onmensen zijn? Als ik u nou zeg dat 95% van de huizen weinig verschilt van de gemiddelde vooroorlogse wijken. Als ik u zeg dat zeker 70% van een woonkwaliteit is die niet onder doet voor woningen in de gemiddelde middenklassenwijk. En als ik u zeg dat daar een dorpse sfeer heerst waarin spanningen niet interetnisch, maar zoals altijd eerder jeugd/ouderen zaken regarderen? Rijmt het dan nog voor u.

Als u zich nou eens voorstelt dat het u overkomt. Dat u zonder realistische aanleiding geconfronteerd wordt met het uit elkaar rukken van sociale verbanden, dat u uit uw huis moet, dat u te oud bent voor een nieuwe hypotheek, dat er zomaar van buiten een machtsgreep wordt gedaan. Een machtsgreep omdat het gemeentebestuur blij is met de kans om eens lekker in de stad te zorgen voor de invoer van 2400 beter gesitueerde Nederlanders in uw wijk ten koste van mensen (gedeeltelijk ook beter gesitueerde) die er al wonen? Ik bedoel.. THINK ABOUT IT!  Dat is echt wat er gebeurt. Wethouder en de projectontwikkelaars geven officieel op dat de bewoners anders willen en dat de bouwkwaliteit en (van een beperkt aantal ook de fundering) te wensen overlaat en dat de woningcorporatie het recht heeft zijn (over 50 jaar) afgeschreven bezit te vervangen. Bij bestudering van aangevoerde onderzoeken blijkt dat 76% van de bewoners zich juist tevreden heeft getond met de woonwijk en blijkt dat wethouder en projectontwikkelaars uiteindelijk een mooiere wijk voorstaan met rijkere mensen. De bouwtechnische aspecten blijken slechts bijzaak. Dat laatste wordt gestaafd door alle vakmensen die u hierover zou kunnen raadplegen. Ondertussen moet u lijdzaam toezien hoe de woningcorporatie willens en wetens (men denkt toch in de rug gesteund te worden door bestuur (Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD en de belangrijke oppositiepartij de PvdA) haar bezit verwaarloost. Gelooft u dan nog dat ik het over Nederland heb?

Echt, het is niet te geloven hoe onze locale volksvertegenwoordigers achter een mooie maquette aan hollen. Sommige goedwillende politici, moet je maar denken, bestieren het zelfs om van jou als eerzame bewoner te vragen om maar aan te tonen waarom de wijk niet op de schop zou moeten? Dit is toch de omgekeerde wereld?

En..let wel, we hebben het dan nog niet eens over bewoners-eigenaren. De zogenaamd beter gesitueerden (opleiding en baan) die tijdig inzagen dat het goud is wat blinkt in Nieuw-Crooswijk. Mensen die daarom daar een woning gekocht hebben en kapitalen (geld en tijd) hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van het zogenaamde Schutterskwartier. Hoe zou u zich als eigenaar/bewoner voelen? Er komt eens een stelletje rovers binnenvallen en zegt “jij moet weg, ik neem het over, jij mag terugkopen”. Is dat hard om te zeggen of kom ik in de buurt van uw gevoel in zo’n situatie? Het zijn de feiten!

Leefbaar Rotterdam zegt bij monde van haar fractievoorzitter zelfs “Kan mij niet schelen, ook al had je duizend sympathisanten, dan trok ik mij er nog niets van aan”. En u maar slapeloze nachten hebben, want u moet weg. Zomaar.  

Dringen wij nou een klein beetje tot u door. Kunt u ons misschien helpen om door te dringen tot de Rotterdamse politici? Vanavond don. 3-2-2005 beslist de gemeenteraad. De kaarten lijken geschud, temeer daar de fracties van het CDA en de VVD zich meer met het lekkers in de etalage bezighouden dan met de actualiteit. Gesteund door de PvdA. Het is namelijk juist de deelgemeentefractie van de PvdA geweest die zo’n sterke voorstander was van de schop, gebaseerd op wat?

 

Ronald Goedhart, namens de vele Nieuw-Crooswijkers.
(De auteur is bestuurslid van de Belangenvereniging Huiseigenaren Schutterskwartier en lid van de kerngroep van de Federatie van bewonerscomités).

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk