Maasstad (Oostergids), 9 februari 2005

 

‘Commissie van wijzen’ vindt geen gehoor

 

Ook gemeenteraad steunt Masterplan Nieuw-Crooswijk

 

KRALINGEN-CROOSWIJK - Een meerderheid van de gemeenteraad is afgelopen donder­dag akkoord gegaan met het Masterplan voor de herstructurering van Nieuw Crooswijk. Slechts 7 van de 33 raadsleden stemden tegen het plan, dat nu kan worden uitgevoerd zodra de bestemmingsplannen voor de wijk zijn aangepast. 

De Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC) had verleden week nog een slotoffensief richting de raadsleden uitgevoerd om hen op andere gedachten te brengen. Een ‘commissie van wijzen’, met onder meer professor André Thomson (hoogleraar Woningbeheer en woning­verbetering aan de TU Delft), de architecten Andries Wijngaarden en Wim van Es en Krista van Velzen (Tweede Kamerlid voor de SP), gaf een persconferentie en richtte tevens een brief aan alle gemeenteraadsleden. In die brief werd opgeroepen tot nader onderzoek en werd het Masterplan eert ‘achterhaalde vorm van blauwdrukdenken’ genoemd. Een meer gedifferentieerde aanpak zou zowel ‘mogelijk als wenselijk’ zijn.
      De oproep van de’ commissie van wijzen’ had weinig effect, evenmin als de een week eerder door bewoners aangedragen argumenten bij de gemeentelijke commissie Wijken en Buitenruimte. In de gemeenteraad werd onder meer de terugkeergarantie besproken, die geldt voor alle bewoners die op 1 januari 2001 al een huurcontract hadden. De communicatie over het Masterplan had gefaald, zo oordeelde een aantal fracties als gevolg van de stijgende onrust en het verzet onder de bewoners. Daar werd echter niet de conclusie uit getrokken dat de grootschalige sloop zelf nog eens onder de loep moest worden genomen. Wethouder Lucas Bolsius ontraadde elk uitstel en gaf aan dat de sociale samenhang ook in de nieuwe wijk weer op te bouwen zou zijn.
      Uiteindelijk werden vijf moties over het Masterplan ingediend. Een motie van de PvdA en Leef­baar Rotterdam stelde dat het college garant moet staan voor de terugkeergarantie en de belangen van bewoners.De motie werd aangenomen, evenals een motie van dezelfde partijen en D66 om voor 1 mei met een plan van aanpak te komen voor de leefbaarheid in de wijk. Een meerderheid stemde tegen de motie van PvdA, D66 en de Stadspartij om het aantal sociale huur­woningen in de nieuwe wijk te verhogen van 700 naar 800. Ook een verzoek tot uitstel met zes maanden van D66, GroenLinks en de Stadspartij haalde het niet. Een voorstel van de een­mans­fractie Van Heijgen om de besluitvorming stop te zetten tot meer informatie is verkregen kreeg slechts de steun van de indiener zelf. 
      Met het akkoord van de gemeenteraad kan feitelijk aan de uitvoering van het Masterplan worden begonnen. De ontwikkelingscombinatie OCNC heeft verleden week laten weten te willen onderzoeken of een aantal panden inde Exercitiestraat (Schutterskwartier) kan worden behouden. Deze huizen zullen bij behoud echter niet onder de sociale huurwoningen gaan vallen. Het is nog onduidelijk of het behoud van een deel van de Exercitiestraat ook consequenties zou hebben voor andere bewoners in het Schutterskwartier. Zo verzet een groep particuliere eigenaren zich al geruime tijd tegen de sloopplannen. Het lijkt er echter vooralsnog niet op dat de OCNC na het besluit van de gemeenteraad haar plannen voor het Schutterskwartier ingrijpend zal aanpassen.

 

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk