Minister S.M. Dekker
Postbus 20951
2500 EZ DEN HAAG
 

 

Den Haag, 15/02/05 

 

Excellentie, 

 

 

U herinnert zich vast nog wel dat ik bij de begrotingsbehandeling (1 december vorig jaar) aangaf dat herstructurering niet alleen tot jubelverhalen leidt. Ik beschreef u hoe de realiteit van de herstructurering er uit ziet voor de bewoners van Nieuw Crooswijk (Rotterdam). U gaf toen aan het plan niet te kennen, maar het wel nader te gaan onderzoeken.   

Ik wil u een praktisch voorstel doen, namelijk om het onderzoek op korte termijn naar de straat te verleggen. Mag ik u uitnodigen om samen met mij deze wijk te bezoeken om met de mensen te spreken die geconfronteerd worden met deze herstructureringsplannen en eens te zien hoe deze wijk er uit ziet?  

Ik stel me zo voor dat ik een aantal gesprekken regel, gewoon, met typische bewoners van de wijk, bijvoorbeeld de eigenaar van de krantenwinkel (de spin in het sociale netwerk van de wijk), of dat stel dat in een aangepaste woning in de wijk woont omdat ze beiden in een rolstoel zitten,  met mensen die op hogere leeftijd zijn en al langere tijd of zelfs hun hele leven in de wijk wonen, met nieuwkomers, een allochtoon gezin.. 

Ik stel me zo voor dat we dit alles zo informeel mogelijk doen, een dergelijk werkbezoek is alleen maar gebaat bij zoveel mogelijk laagdrempelige gesprekken. Ik neem aan dat uw agenda nog voller is dan de mijne. Toch wil ik u een datumvoorstel doen. Vrijdag 25 februari – vanaf 13 uur tot bijvoorbeeld 16 uur, of idem dito maandag 28 februari.  

Graag hoor ik van u! 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Krista van Velzen
SP Tweede-Kamerlid

 

 

Handelingen Tweede Kamer 01/12/2004 

Mevrouw Van Velzen (SP): Ik vind het prachtig om jubelverhalen te horen over herstructurering, maar ik heb een paar weken geleden zelf zo'n wijk bezocht op uitnodiging van de bewoners van Nieuw Crooswijk, een oude wijk in Rotterdam. Het is een mooie wijk, ik zou er best willen wonen. Die wijk wordt echter grotendeels gesloopt. Wat ervoor in de plaats komt, is echter onduidelijk. De mensen weten niet waaraan zij toe zijn; de huizen verloederen; de bewoners wordt ergens anders woonruimte aangeboden en de wijk loopt leeg.
Wat doet de minister om dergelijke effecten van herstructurering te voorkomen? Het is immers aantrekkelijk om dure koopwoningen te bouwen in wijken die dicht bij het centrum liggen en de socialehuurwoningen aldaar te slopen. Wat gaat de minister daartegen en wil zij er wel iets tegen doen?
 

Minister Dekker: Het begint altijd met goed informeren van de bewoners. Informeer de bewoners, breng huisbezoeken, laat zien wat de bedoeling is en beleg bijeenkomsten.
Dat zal ik gemeenten, corporaties, ontwikkelaars en bouwers altijd voorhouden. Daar gaat het om! 
Gemengd bouwen, ook van sociale huurwoningen, in een dergelijke wijk is altijd onderdeel van die plannen.  Dit plan ken ik niet, maar ik zal het nader onderzoeken.
 

Mevrouw Van Velzen (SP): Dit is typisch zo'n voorbeeld van het slopen van goede sociale huurwoningen; er zijn ook slechte woningen bij, maar de meeste zijn dat niet. De bewoners weten niet waar zij terechtkomen. Zij hebben helemaal geen zekerheid en helemaal geen goede voorlichting gehad. Wat vindt de minister van dat soort tendensen? Daarop wil ik graag een antwoord, desnoods schriftelijk.

 

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk