De Ster, dinsdag 22 februari 

Nieuw Crooswijk: niet alleen gejubel 

Minister Dekker uitgenodigd 

Tweede Kamerlid Krista van Velzen van de Socialistische Partij heeft minister Dekker van VROM via een brief uitgenodigd een kijkje te komen nemen in Nieuw Crooswijk. Van Velzen is van mening dat de minister ‑ die op 2 maart aanwezig zal zijn bij de ondertekening van de contracten tussen de ontwik­ke­lings­combinatie Nieuw Crooswijk en de gemeente Rotterdam ‑ de situatie zelf in ogenschouw moet nemen om te zien dat herstructurering van wijken niet alleen tot “jubelverhalen” leidt. 

Door Roelof uit Beijerse 

Van Velzen heeft eerder kamervragen gesteld over de situatie in Nieuw Crooswijk. In December van het vorige jaar vroeg zij minister Dekker namelijk wat zij dacht te gaan doen aan de haars inziens onduidelijke situatie waarin de bewoners van Nieuw Crooswijk met het zicht op de sloopplannen terecht waren gekomen. Van Velzen had de wijk een paar weken daarvoor zelf bezocht en was tot de constatering gekomen dat de mensen niet weten waar zij aan toe zijn, dat de huizen verloederen, dat de bewoners ergens anders woonruimte aan­geboden wordt en dat de wijk leegloopt. Bovendien, aldus Van Velzen, gaat het hier om een typisch voorbeeld van het slopen van goede sociale huurwoningen. Als achterliggend doel suggereert zij dat het de ontwikkelaars te doen is om “dure koopwoningen te bouwen in wijken die dichtbij het centrum liggen en de sociale huurwoningen aldaar te slopen”. 

Minister Dekker antwoordde destijds op de vragen dat zij de plannen niet kende, maar dat zij zeker van plan was één en ander nader te onderzoeken. Vandaar nu de uitnodiging van Van Velzen aan de minister “het onderzoek op korte termijn naar de straat te verleggen. 
Van Velzen biedt de minister aan een aantal gesprekken te regelen “met typische bewoners van de wijk, bijvoorbeeld de eigenaresse van de tabak- en lektuurwinkel (de spin in het sociale netwerk van de wijk), of dat stel dat in een aangepaste woning in de wijk woont omdat ze beiden in een rolstoel zitten, met mensen die op hogere leeftijd zijn en al langere tijd of zelfs hun hele leven in de wijk wonen, met nieuwkomers, of een allochtoon gezin.” 

Zoals het een actiepartij als de SP betaamt laat Van Velzen geen gras groeien over een eventuele termijn waarop dat bezoek plaats zou moeten vinden en noemt zij vrijdag 25 februari en maandag 28 februari als mogelijkheden voor de minister om de wijk samen met het kamerlid te bezoeken. 

Bloedserieus

Van Velzen laat desgevraagd weten dat haar uitnodiging “bloedserieus” bedoeld is en niet gezien moet worden als een ludieke actie om aandacht te spraak: “Ik ga ervan uit dat de minister niet te beroerd zal zijn om te komen kijken wat een leuke wijk Nieuw Crooswijk is. En de Crooswijkers kennende ga ik ervan uit dat als ze niet komt kijken ze een bombardement aan brieven binnen zal krijgen met de vraag om toch vooral op de thee te komen! Je kunt immers niet zomaar over een Crooswijker heenlopen.”

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk