Leeuwarder Courant, 15 juni 2005

 

Miljardenschade door bouwstop om milieu 

Ruim 100.000 woningen en 4.500 hectare aan bedrijventerreinen dreigen niet te kunnen worden gebouwd vanwege de strengere Europese eisen voor de luchtkwaliteit. De schade die overheden, bouwers en projectontwikkelaars daardoor lijden kan oplopen tot 7,7 miljard euro. Dat blijkt uit een enquête van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Van alle Nederlandse gemeenten reageerde ongeveer eenderde op de inventarisatie. De VNG, die zelf de term ‘economische schade’ hanteert, denkt daarom dat het totale schadebedrag nog hoger uitvalt. Uit een enquête van Bouwend Nederland blijkt dat de bouwplannen die het afgelopen jaar al door de rechter naar de prullenbak zijn verwezen een economische waarde vertegenwoordigen van 1,2 miljard euro. In dat bedrag is de financiële schade door het afblazen van infrastructurele werken echter niet verwerkt.

Sinds september vorig jaar keurt de bestuursrechter met grote regelmaat plannen voor de bouw van huizen, bedrijven en wegen af. Reden is de te vuile lucht of onvoldoende onderzoek naar het effect van de plannen op de vervuiling.

VNG-voorzitter en Haags burgemeester Wim Deetman wil een snelle introductie van ‘prijs­beleid in de mobiliteit’ (zoals de kilometerheffing) en maatregelen die ‘de vervuiler’ in de portemonnee treffen. De bouwwereld is geschrokken van de VNG-enquête. "Ons onder­zoek richtte zich op bouwplannen die al zijn afgekeurd.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk