FBNC, 23 september 2005

‘Smerige straten’ in Nieuw Crooswijk


Op dinsdag 20 september 2005 publiceerde Milieudefensie (www.milieudefensie.nl) een ‘Zwarte Lijst’ van de 200 smerigste straten in ons land. Op die plekken is de lucht­kwaliteit ver onder de maat. Aan de hand van (let wel!) gemeentelijke rapportages over luchtkwaliteit heeft Milieu­defensie de norm­over­schrijdingen in Nederland op een rij gezet en daaruit kwamen de 200 meest vieze
plekken te­voor­schijn.

      Nieuw Croos­wijk scoort waar het gaat om lucht­kwaliteit heel slecht. De FBNC had dit vermoeden al lang en meldde dit al meer­malen, maar nu  is de lucht­vervuiling ook door des­kundigen in kaart gebracht. Opnieuw krijgt de FBNC (jammer genoeg) gelijk!

De smerigste straten in Nieuw Crooswijk zijn:

-         Boezemlaan
-        
Nieuwe Crooswijkseweg
-        
Nieuwe Boezemstraat
-        
Rusthoflaan
-        
Crooswijksestraat

Het WBR wil de sloop-en-nieuw­bouw in Nieuw Croos­wijk beginnen met de sloop van de kop van het ‘Klein Trapezium’ en het bouwen van seniorenwoningen tot vrijwel op de kruising van Boezem­laan, Nieuwe Crooswijk­se­weg en Nieuwe Boezemstraat. Een slechtere plek had men moeilijk kunnen verzinnen. De FBNC heeft daar al vaak op gewezen! Van woning­corporatie Woningbedrijf Rotterdam (WBR), project­ont­wik­ke­laar Proper-Stok Woningen en sloop-en-bouw­maat­schap­pij ERA Bouw zou men meer zorg­vuldig­heid hebben mogen verwachten.

      Opnieuw blijkt dat het rigide Masterplan Nieuw Croos­wijk een on­door­dacht plan is ‑ zoals de FBNC steeds heeft gesteld ‑ en dat er nu een reden te meer is om het Master­plan in zijn huidige vorm af te wijzen. Het is immers geen schande om op grond van voort­schrijdend in­zicht plannen bij te stellen. Toch blijkt de OCNC – het samen­werkings­verband van WBR, Proper-Stok en ERA – daar voor­als­nog niet toe genegen!

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk