www.infomil.nl

 

Vijf vragen over besluit Lucht­kwaliteit 

Om te voorkomen dat de uitvoering van veel bouw­plannen spaak loopt, heeft de regering deze zomer besloten een nieuw Besluit lucht­kwaliteit 2005 in werking te stellen. Daar­in krijgen gemeenten en provincies de mogelijk­heid tot saldering en worden pilot­projecten aange­kondigd. Maar wat houdt het nieuw besluit in en welke gevolgen heeft het voor bestaande en toekomstige bouw­locaties? 

Welke taak krijgen bestuursorganen wat betreft de lucht­kwaliteit?

In artikel 7 van het Besluit Lucht­kwaliteit (BLk 2005) staat dat gemeenten en provincies de grens­waarden 'in acht moeten nemen' bij de uitoefening van bevoegd­heden die gevolgen kunnen hebben voor de lucht­kwaliteit. Relevant zijn vooral de grens­waarden voor stikstof­dioxide en fijnstof. In het BLk 2005 staat voor welke bevoegdheden en wetstoepassingen dat geldt. Een voorbeeld daarvan is het opstellen of herzien van een bestemmings­plan. Gemeenten moeten onderzoeken welke invloed de activiteiten die in het bestemmings­plan zijn opgenomen, hebben op de lucht­kwaliteit en ervoor zorgen dat daardoor de lucht­kwaliteits­grens­waarden niet worden overschreden.

 

En wat als de lucht­kwaliteits­normen op een bouw­locatie worden overschreden?

Dat hangt ervan af. In situaties waarin al sprake is van een overschrijding van de grens­waarden kan een gemeente een beperkte toename van de concentraties toe­staan als door nieuwe lucht­kwaliteits­maatregelen per saldo de lucht­kwaliteit verbetert. In zijn brief van 20 juli aan de Tweede Kamer somt staats­secretaris Van Geel een aantal beperkingen op die daar­voor gelden. Zo moet de uitvoering van de maatregelen zijn zeker gesteld en betrekking hebben op dezelfde stof. Verdere beperkingen zijn dat de maatregelen in de directe nabijheid van het plan genomen moeten worden en gelijktijdig met het plan.

 

Wat gebeurt er in de pilots?

Doel van de pilots is om gezamenlijk met andere overheden naar oplossingen te zoeken en ervaringen op te doen. VROM is inmiddels met pilots gestart, waaronder Amsterdam A10 West, Main­port Rotterdam en Utrecht Centraal Station. Meer informatie over de pilots verschijnt binnenkort op www. vrom.nl.

 

Kan een bouw­vergunning geweigerd worden, als de bouwaanvraag past binnen het huidige bestemmings­plan? .

Nee. In artikel 44 van de Woningwet staat een limitatieve opsomming van gronden voor het weigeren van een bouw­vergunning. Milieu­kwaliteits­eisen behoren daar niet toe. Strijdigheid met het bestemmings­plan behoort wel tot de toetsingscriteria voor de bouw­vergunning. Wanneer de lucht­kwaliteits­normen bij de totstandkoming van een bestemmings­plan in acht genomen zijn, zal dat zeker doorwerken in het al dan niet verlenen van de bouw­vergunning. Als de bouwaanvraag past binnen het reeds vast­gestelde en geactualiseerde bestemmings­plan, is lucht­kwaliteit geen reden om de vergunning te weigeren. Denkbaar is dat de afdeling Bestuurs­recht­spraak van de Raad van State hier anders over oor­deelt voor verouderde bestemmings­plannen, ouder dan tien jaar. Bovendien wordt een locatie die niet aan de lucht­kwaliteits­­normen voldoet, als sanerings­locatie aangemerkt en als zodanig moeten worden aangepakt.

 

Mag bij het bepalen van de concentratie fijnstof bij bouwactiviteiten zeezout worden afgetrokken?

Ja, want sinds 5 augustus is de Meet­regeling Lucht­kwaliteit 2005 van kracht, waardoor zee­zout niet hoeft te worden meegenomen in de berekening van fijnstof omdat zeezout geen negatieve gezondheids­effecten heeft. In de bijlage bij de Meetregeling wordt per gemeente een correctie­waarde genoemd die van de berekende jaargemiddelde concentratie afge­trokken mag worden. Daarnaast mag in heel Nederland het aantal overschrijdingen van de dag­gemiddelde norm met zes dagen worden verminderd. De Meet­ regeling is te vinden op www.infomil.nl.

 

Met vragen over ruimtelijke ordening en lucht­kwaliteit kunt u terecht bij InfoMil helpdesk, op werkdagen geopend van 9.00 tot 12.00 uur en bereikbaar via telefoonnummer (070) 3735575, of via de site www.infomil.nl. De vragen worden binnen twee dagen kosteloos beantwoord.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk