Cobouw, 5 november 2005


Lucht­kwaliteit: bijna geen zinnig woord meer over te zeggen

 

Niemand zit te wachten op het stilleggen van  bouw­projecten als gevolg van de lucht­kwaliteit. De beschuldigende vinger gaat toch vooral richting staats­secretaris Van Geel (milieu­beheer).

      Een Rotterdamse rechtbank veroordeelde de gemeente Capelle aan den IJssel vorige week tot het doen van een onder­zoek naar lucht­kwaliteit bij een weg­verbreding, terwijl de plannen voor die werk­zaam­heden dateren van vóór het Besluit lucht­kwaliteit (BLK).

      “Het vonnis van de rechtbank Rotterdam heeft desastreuze gevolgen voor de Nederlandse bouw­sector”, zei advocaat R. Bäcker gisteren in Cobouw. “Onherroepe­lijke bestemmings­plannen leveren niet langer zonder meer een bouwtitel op. Overheden zullen alsnog moeten toetsen of aan de normen voor de lucht­kwaliteit zal worden voldaan, terwijl eigenlijk bij voorbaat vaststaat dat dit niet het geval is. Nog meer  bouw­projecten zullen hierdoor geen door­gang kunnen vinden.”


Gelaten
H. Dragt van Bouwend Nederland reageert gelaten op het nieuws. “Wat ons vooral stoort, is dat we volstrekt niet weten wat ons te wachten staat. De staatssecretaris zegt dit, de Tweede Kamer geeft weer een ander geluid. We maken ons dus grote zorgen. Door de onzekerheid neemt het risico dat rechters de bouw stilleggen alleen maar toe.”

      Ook J. Wijnhoven van Milieudefensie, de organisatie die meerdere malen naar de rechter stapte vanwege de vieze lucht, snapt steeds minder van de regels. “Je kunt er tegenwoordig bijna geen zinnig woord meer over zeggen. Dat rechters dit opleggen komt toch vooral omdat het Besluit lucht­kwaliteit niet deugt. Staats­secretaris Van Geel roept het over zichzelf af door het allemaal veel te moeilijk te maken. De enige die baat hebben bij zulke onduidelijke regels zijn milieu­advocaten. Deze uitspraak betekent dat die gouden tijden tegemoet gaan.

 

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk