Amersfoortse Courant, 24 april 2004


Tekort aan huizen door te veel sloop

GPP ROTTERDAM - Woningbouwcorporaties in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam willen de komende tien jaar acht keer zoveel woningen slopen als ze nu doen. Daardoor staat Nederland aan het begin van een nieuwe woningnood. Vooral starters en mensen met weinig geld worden de dupe.
Dat blijkt uit het nog lopende onderzoek Sloop en sloopmotieven, van de TU Delft, onder leiding van hoogleraar woningverbetering en beheer A. Thomsen. Hoewel in Nederland nog nooit zoveel werd gebouwd als in de afgelopen vijftig jaar, is de huidige gemiddelde bouwproductie van 1 procent veel te laag, stelt Thomsen. ,, We wonen met steeds minder mensen in een huis en het aantal vierkante woonmeters per persoon stijgt. Dat veroorzaakt spanning op de woningmarkt,’’ zei Thomsen gisteren tijdens een debat in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.
De hoogleraar hield onder meer een enquête onder 56 corporaties met een gezamenlijk bezit van 500.000 woningen ( oftewel 20 procent van de landelijke voorraad sociale huurwoningen) in verschillende delen van Nederland. Gevraagd werd naar de sloopprojecten van de afgelopen vijf jaar, de sloopplannen voor de komende tien jaar en de reden van sloop.
Uit die inventarisatie blijkt dat corporaties de komende tien jaar vier keer zoveel willen slopen als nu. Maar dat is een landelijk gemiddelde. In de Randstad gaat het om een verzevenvoudiging en in de vier grote steden willen corporaties zelfs acht keer meer slopen dan nu. De meestgenoemde reden om te slopen is dat de woningen slecht zouden zijn. ,, Maar die woningen zijn helemaal niet zo slecht,’’ meent Thomsen. ,, Want als je doorvraagt dan blijkt dat het niet om de woningen gaat maar om de mensen die erin wonen. Díe zijn slecht. Maar dat wordt niet hardop gezegd.’’ Uit het onderzoek blijkt verder dat veel meer sociale huurwoningen worden gesloopt dan andere huizen. ,, De kans op sloop van een corporatiewoning is twaalf keer groter,’’ zegt Thomsen.
Voor de motieven is veelal sprake van ‘ een geheime agenda’. ,, Renoveren kost gemeenten geld, terwijl slopen geld oplevert; corporaties zien nieuwe mogelijkheden als een gebouw wordt gesloopt; een architect maakt meer naam met een nieuw gebouw dan met renovatie; voor een bouwbedrijf geldt dat nieuwbouw minder risico betekent dan opknappen. En zelfs bewoners hebben een geheime agenda: sloop lost sociale problemen op. Je bent van je asociale buren af.’’

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk