Maasstad Oostergids, 9 juni 2004, p. 1

 

‘Sloop is kapitaalvernietiging’

 

Bewonerscomités Nieuw-Crooswijk komen in actie

 

KRALINGEN-CROOSWUK – De Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk is een feit.Bij de recente deelraadsvergadering lieten Crooswijkers uit verschillende buurten hun bezwaren tegen de geplande grootschalige sloop horen. Ze kregen alvast bijval vanuit enkele oppositiefracties. Na een actieavond in De Tamboer zat het er in: bewoners uit Nieuw Crooswijk zijn op verschillende plaatsen tot de vorming van bewonerscomités overgegaan.

 

Met medewerking van de SP hebben ze bovendien de handen ineen geslagen en een federatie gevormd. Het resultaat was bij de deelraadsvergadering van 27 mei duidelijk merkbaar. Daar kwam niet alleen een vertegenwoordiger van de kersverse federatie, maar lieten ook verschillende bewoners hun eigen stem horen. De tendens was in elk geval duidelijk: er wordt teveel gesloopt en er blijven te weinig betaalbare woningen over.

 

“De panden zijn bouwkundig in prima staat,” vindt Willem de Kovel. Hij spreekt over de woningen aan de Crooswijksebocht. “In de jaren tachtig werd gezegd dat ze nog een levensduur van veertig zouden hebben en die termijn is nog lang niet verstreken. Veel bewoners zijn er geboren en getogen en hebben bewust gekozen voor wonen op de bocht.” Volgens De Kovel is er nog sociale cohesie aanwezig, iets waar lang niet alle wijken in Rotterdam meer plezier van hebben. Hij noemt de aangekondigde sloop dan ook ‘kapitaal­vernietiging’, zowel fysiek als sociaal.

 

Maar ook bewoonster mevrouw Noorlander uit het Klein Trapezium heeft bezwaar. “De huren zijn nu nog betaalbaar”, redeneert ze. Wonen in de nieuwbouw kunnen wij niet betalen, en daarom vraagt ze de deelgemeente vooral toch maar geen sloopvergunning af te geven.

 

Tenslotte komt Jan Locht aan het woord, als vertegenwoordiger van de Federatie van Bewonerscomités Nieuw Crooswijk. “Het plan is te ver doorgeschoten,” vindt hij. “Eerst zouden karakteristieke panden blijven staan en nu gaat alles plat. Het aantal betaalbare woningen daalt, naarmate het plan vordert. Straks is er voor veel mensen geen plaats meer in de wijk.” Locht kondigt een bezoek aan alle bewoners aan, om overal de mening over de sloopplannen te horen. Hij is niet per se tegen nieuwbouw gekant, maar vraagt om ‘ook aan de mensen te denken die er wonen’; Geef voorlopig nog geen sloopvergunning af en ga niet zonder meer akkoord met een wijziging van het bestaande bestemmingsplan, is zijn raad.

 

De snelle opkomst van de federatie van bewonerscomités heeft de fracties van de politieke partijen weinig tijd gegeven om op de nieuwe ontwikkeling in te spelen. De afgelopen jaren stond een politieke meerderheid in het algemeen achter de plannen.voor een nieuw Nieuw Crooswijk, al was het toen nog niet bekend hoe die nieuwe wijk er zou gaan uitzien. Er werd door de betrokken partijen wel degelijk overlegd met groepen bewoners, maar dat heeft toch niet kunnen voorkomen dat er nu georganiseerd verzet ontstaat. Misschien heeft juist de jarenlange voorbereiding van het masterplan bij een aantal bewoners wel voor een afwachtende houding gezorgd. De juiste reden voor het huidige verzet laat zich niet gemakkelijk raden, maar feit is in elk geval dat er nu een duidelijk teken wordt gegeven.

 

Hans Kindt (LKC) meent dat Crooswijkers in hun wijk moeten kunnen blijven wonen en niet met een ‘oprotpremie’ moeten worden afgescheept. “We moeten onze verantwoorde­lijk­heid nemen en naar deze mensen luisteren.” Hij pleit voor een andere planning, zodat er tenminste nog een stukje Nieuw Crooswijk overblijft’. “Waarom kunnen er geen goed­kopere woningen worden gebouwd op hele mooie locaties, zoals Kralingen-Oost?”, werpt Louise van Gemert (fractie Van Gemert De Lange) op.

 

Van de andere fracties laat de VVD weten er voor te willen waken dat delen van de stad te eenzijdig worden’. “We staan voor een hele grote opdracht,” voorspelt Robert Boogaard. Dat klopt, en die opdracht zou nog wel eens groter kunnen worden dan de laatste maanden was voor­zien. Dat er gesloopt gaat worden ten gunste van nieuwbouw is zeker. Maar het tempo, de mate waarin, en wat er voor terug komt staat met de komst van de bewoners­federatie ineens weer volop ter discussie. De plannenmakers kunnen opnieuw aan tafel, met bewoners die niet van zins lijken te willen verhuizen uit hun wijk en al helemaal niet om in een duurdere woning terecht te komen.

 

Dik Vuik


Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk