Pas gerenoveerde woningen tegen de grond
door Heidstra, Jelle
AMSTERDAM - Het overgrote deel van de 1800 woningen in Nieuw Crooswijk die op de nominatie staan binnenkort te worden gesloopt, blijkt pas kort geleden voor tientallen miljoenen te zijn gerenoveerd.

Een deel van de huizen is zelfs recent gebouwd. Dat blijkt uit bouwhistorisch onderzoek door een inspectieteam van de Socialistische Partij in Rotterdam. Volgens de rigoureuze nieuwbouwplannen van het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) moet het merendeel van de bestaande huizen in Nieuw Crooswijk de komende jaren verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe, duurdere koopwoningen. De belangrijkste reden daarvoor zou zijn, dat de huizen niet meer aan de hedendaagse eisen voldoen. Volgens het inspectieteam van de SP is bijna zestig procent van de bewuste panden echter nog in 1990 volledig gerenoveerd. "In het kader van de stadsvernieuwing is toen per woning 120.000 gulden geïnvesteerd voor onder meer verruiming en isolatie van de huizen", zegt bouwkundige Wijnand Rijnders van het SP-onderzoeksteam.

Weggooien

"Normaal gesproken staat voor zo'n grondige verbouwing een afschrijftermijn van 43 jaar. Het na 14 jaar alweer slopen betekent dus het weggooien van tientallen gemeenschapsmiljoenen." Volgens Rijnders voldoen de meeste van de woningen nog altijd. De reden voor de sloop zou dan ook een andere zijn dan een bouwtechnische. "Dat blijkt ook wel uit het feit dat op de slooplijst zelfs panden staan die pas onlangs gebouwd zijn" , aldus Rijnders. De SP'er doelt daarmee op de in 1990 gebouwde ouderenwoningen in de flat De Lanen. Die moeten volgens het WBR tegen de vlakte omdat de gevel een aantal meter te ver naar voren staat. Hierdoor zou er niet voldoende ruimte zijn om een geplande weg met bomenrijen aan te leggen. Volgens de onderzoeker worden alle sloopargumenten slechts als een excuus gebruikt om dure en dus lucratieve koopwoningen te realiseren.

Dit artikel verscheen 15 juni 2004 in de Rotterdamse editie van Dagblad De Telegraaf.

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk