Aan: Woningbedrijf Rotterdam WBR
De Heer drs. F.M. Erkens, bestuursvoorzitter WBR
Postbus 2370
3000 CJ  Rotterdam
 
Van: Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk FBNC
Mevrouw bha. M.I.J.A.J. Kortmann, voorzitter FBNC
p/a drs.ir. W.F. de Kovel
Crooswijksebocht 23
3034 NC  Rotterdam
 
Betreft:       Bezwaren van de FBNC tegen het Concept Masterplan Nieuw Crooswijk.
 
 
Rotterdam, 21 juni 2004
 
 
Geachte Heer Erkens,
 
Onlangs werd in Nieuw Crooswijk een zevental bewonerscomités opgericht. Deze comités werken eensgezind en eendrachtig samen in de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk in hun verzet tegen de grootschalige sloopplannen, zoals die werden gepresenteerd in het Concept Masterplan Nieuw Crooswijk.
Voor een overzicht van de participanten in de FBNC zij verwezen naar de bijlage.
 
De FBNC stelt zich op het volgende standpunt:
- Sloop, waar nodig;
- Renovatie, waar mogelijk;
- Bouwen, vooral voor de huidige Nieuw Crooswijkers;
- Nieuwe bewoners met hogere inkomens van harte welkom, maar niet ten koste van de huidige bewoners.
Duidelijk zal zijn dat het standpunt van de FBNC principieel afwijkt van de opvattingen van waaruit het Concept Masterplan werd opgesteld. Daarom vragen wij u aan te geven waar en waarom u het met het standpunt van de federatie oneens bent. De federatie acht namelijk haar standpunt niet alleen alleszins redelijk maar bovendien toetsbaar.
 
Daarnaast heeft de FBNC met verbazing kennis genomen van uw oordeel over de toestand van onze wijk, zoals door u geformuleerd in de Cobouw van 18 februari 2004.
De straten zijn smal en donker, de vooroorlogse huizen van rond de jaren '20 klein (zo'n 60 m2), tochtig en gehorig en sommige funderingen zijn zo slecht dat zelfs de gevels scheef lopen.
De FBNC acht uw beschrijving van de toestand in Nieuw Crooswijk niet alleen onjuist maar ook misleidend, omdat deze weliswaar van toepassing is op enkele delen van onze wijk, maar zeker niet op de gehele wijk. Het overgrote deel van de panden in Nieuw Crooswijk verkeert naar de mening van de FBNC in goede dan wel zeer goede staat. Mocht u echter over concrete onderzoeksresultaten beschikken waarop u uw hiervoor geciteerde negatieve beoordeling baseerde - en waaruit dus zou blijken dat de FBNC zich een te optimistisch beeld heeft gevormd - wenst de FBNC daarover door u te worden geïnformeerd.
 
Zoals eerder vermeld, is de FBNC zeker niet tegen het slopen van bouwkundig slechte panden. Het dient immers geen enkel doel om 'goed geld (lees: gemeenschapsgeld) naar kwaad geld te smijten'. Het slopen van goede dan wel renovabele woningen acht zij daarentegen een maatschappelijk onacceptabele en daarom verwerpelijke kapitaalvernietiging: een vernietiging van een goed woningbestand - en het daarin geïnvesteerde maatschappelijk vermogen - en een vernietiging van een hechte sociale structuur - waardoor de huidige Nieuw Crooswijkers dreigen te worden ontworteld.
 
Ook het streven naar een toekomstig woningbestand met niet minder dan 70% veelal duurdere koopwoningen - waardoor er na de door u beoogde reconstructie voor het merendeel van de huidige bewoners geen plaats meer zal blijken te zijn in de wijk - wordt door de FBNC categorisch afgewezen.
 
Bovendien is de FBNC van mening dat het Concept Masterplan gebaseerd is op inmiddels discutabel geworden opvattingen. De federatie wordt hierin ondersteund door de inzichten van tal van deskundigen, waaronder gerenommeerde hoogleraren. Desgewenst kan de federatie u een aantal artikelen over dit onderwerp doen toekomen.
 
De FBNC is er van overtuigd dat selectieve sloop en nieuwbouw gecombineerd met grootschalige hoogniveau-renovatie Nieuw Crooswijk zal transformeren in een wijk, die ook aantrekkelijk zal blijken te zijn voor nieuwe bewoners met een hoger inkomen. Een categorie burgers waaraan een stad als Rotterdam zo'n behoefte heeft.
 
Resumerend:
- De FBNC beoordeelt de toestand van Nieuw Crooswijk aanzienlijk gunstiger dan u.
- De FBNC is van mening dat de in het Concept Masterplan Nieuw Crooswijk beschreven plannen voor een reconstructie van Nieuw Crooswijk maatschappelijk onaanvaardbaar zijn.
- De FBNC onderschrijft niet de opvattingen waarop het Concept Masterplan is gebaseerd.
- De FBNC wenst een selectieve sloop en nieuwbouw gecombineerd met grootschalige hoogniveau-renovatie, waardoor Nieuw Crooswijk ook aantrekkelijk zal worden voor bewoners met hogere inkomens.
 
De FBNC verzoekt u om op korte termijn met haar in overleg te treden over een aanpassing van uw plannen in de in het voorgaande beschreven zin.
 
Bij voorbaat dank voor de door u te nemen moeite.
 
Met vriendelijke groet,
 
 
 
Mevr. M. Kortmann
 
CC:       Gemeenteraad van Rotterdam, Deelgemeenteraad van Kralingen-Crooswijk, Raad van Bestuur WBR, Raad van Commissarissen WBR.
 
Bijlage:   1
 
Bijlage:
 
De Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk is het samenwerkingsverband van de hierna volgende 7 bewonerscomités:
- Klein Trapezium
- Groot Trapezium
- De Lanen
- Crooswijksebocht
- Schutterskwartier
- Wandeloordgebied
- Kunstenaars Nieuw Crooswijk

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk