Woningstichting PWS Rotterdam

   
Gemeente Rotterdam
T.a.v. de heer M. Pastors
Postbus 70012
3011 AD  ROTTERDAM 

Rotterdam, 17 augustus 2004-09-13
Ref. DHJ/sjp

 

Geachte heer Pastors, 

Sinds een aantal maanden wordt in het Rotterdamse de discussie gevoerd over spreidings­beleid en het weren van kansarme groepen op de Rotterdamse woningmarkt. Inmiddels zijn we in de fase beland, waarin het collegebeleid (Rotterdam Zet Door) tot uitvoering wordt gebracht; uiteraard is op het punt van huisvesting de medewerking van de corporaties gewenst en gevraagd. 

Graag wil ik middels deze brief de opvattingen van PWS over dit onderwerp aan u uitleggen. 

PWS bestaat dit jaar 90 jaar. Wij zijn opgericht om huishoudens met lage inkomens van een woning te voorzien. In dit opzicht hebben we een reputatie hoog te houden. Uiteraard is de wereld om ons heen veranderd. Onze doelstelling is verbreed en PWS richt zich steeds meer op een dwarsdoorsnede van alle Rotterdammers die graag in de stad willen wonen. Maar nog steeds hebben wij het voorzien in de huisvestingsbehoefte van lage inkomensgroepen én anderen die een kwetsbare positie op de woningmarkt innemen, hoog in het vaandel staan. 

Een andere belangrijke pijler in onze strategische visie, is dat PWS wil sturen door middel van het productaanbod. Door nieuwbouw, maar ook door het aankopen en opknappen van oudere panden, voegt PWS kwaliteit toe aan de stad. Daarbij kijken we heel precies naar wat onze klanten van ons vragen. PWS bouwt woningen waarin mensen willen wonen. En hiermee ontstaat dynamiek op de woningmarkt. PWS onderkent de problematiek van de grote stad. Onveiligheid, overlast en vandalisme komen ook in onze wijken helaas voor. Als verhuurder voelen wij ons verantwoordelijk voor het realiseren van een aangenaam woonklimaat en werken wij aan wijken met toekomstwaarde. Het tegengaan van ongewenst woongedrag, het aanpakken van overlast en het oplossen van onveilige situaties behoort tot onze 'core­business' en jaarlijks besteden we vele tonnen, zoniet miljoenen, aan gebieds­beheer, veiligheid en leefbaarheid. In de afgelopen jaren heeft PWS honderden panden van louche verhuurders opgekocht met de bedoeling deze gesaneerd terug te brengen op de markt. Voor woningzoekenden met een verslavingsprobleem of met psychische stoornissen zoeken wij met zorginstellingen naar passende woonvormen met begeleiding. Als antwoord op dit probleem verwijs ik naar de hoogte van het initiatief Flexibel Wonen, dat wij samen met twee collega-corporaties hebben opgepakt. 

Kortom: de stad gaat ons aan het hart en wij dragen een flinke steen bij om Rotterdam tot een goede woonstad te maken. Het voorstel om door middel van het introduceren van een inkomens­eis bepaalde groepen woningzoekenden te weren, kan ons echter niet bekoren. Uw voorstel is, om aan huishoudens van buiten de stad de eis op te leggen dat ze minimaal 120% van het minimumloon moeten verdienen als ze zich in Rotterdam willen vestigen. De veronder­stelling is, dat hiermee kansarme groepen geweerd worden. En dat daarmee de stad Rotterdam gebaat is. Langs deze weg zou ook regionale spreiding gerealiseerd kunnen worden. PWS heeft ernstige bezwaren tegen het op deze manier doorvoeren van een inkomens­drempel. Ik noem de drie belangrijkste argumenten:

-    Inkomen is niet bepalend voor het woongedrag van mensen.

-    Het probleem wordt hiermee niet opgelost; het grootste deel van de probleemgroepen in de stad komt binnen via het illegale circuit.

-    Hoewel wij onderschrijven dat het goed is voor de stad dat er meer koopkrachtigen worden aangetrokken, willen wij toch eerder sturen via de voorraad dan via woonruimte­verdeling. 

Als woonruimteverdeling al wordt gehanteerd als sturingsinstrument, dan ligt het veel meer voor de hand om specifieke complexen te benoemen, waar extra zorg bij inplaatsing geboden is. In die gevallen zou zelfs een reeks van extra criteria gehanteerd moeten kunnen worden. Dan gaat het ook om het gedrag en de criteria die veel meer betrekking hebben op het gedrag van de betreffende huishoudens zoals bijvoorbeeld het al dan niet sleutelen op straat, het hebben van niet meer dan 1 huisdier en noem maar op. In kwetsbare gebieden zouden corporaties dan het weer het lef moeten hebben om op grond van een aantal sociaalmaatschappelijke gedragskenmerken, bepaalde individuen te weigeren. 

Laten we het onder ogen zien: Rotterdam is een metropool en heeft dus ook de problemen die daarbij horen. Partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de situatie voor iedereen leefbaar te houden, dat houdt in dat er ingegrepen wordt waar het fout gaat. Door politie en justitie, door zorg- en onderwijsinstellingen én door de huisbaas. 

Het invoeren van een simpele inkomenseis, waardoor woningzoekenden buiten de boot gaan vallen, is voor PWS als sociaal verhuurder een onacceptabele en onbevredigende uitkomst van een lastige maatschappelijke discussie. 

Hoogachtend

Ir. D.H.J. Sligman
Directeur-Bestuurder

 

Ter informatie !

Afschrift aan PWS:
        Directieteam leden
        Raad van Toezicht leden
        Sandra Adrianow
        Astrid Nieuwstad
        Huurdersplatform
Afschrift aan Humanitas
        Dr. H.M. Becker
        SOH
Afschrift aan de Maaskoepel

 

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk