Rotterdams Dagblad, 11-10-2004

 

Nieuw Crooswijk roemt zijn architectuur

Drs. Wijnand Rijnders leidt rond in Nieuw Crooswijk: ‘Ze weten hier niet welke parels ze in handen hebben.’

Drs. Wijnand Rijnders wijst naar het woonblok op de hoek van de Kerkhoflaan en Rusthof­straat. ,,Zie je dit? Ze weten hier niet welke parels ze in de hand hebben.” Lovende woorden over een woonblok dat tegen de grond moet. Bouwwethouder Pastors, de deelgemeente, het Woningbedrijf Rotterdam, bouwer ERA en ontwikkelaar Proper Stok lijken niet te stoppen. Van hen mogen 1800 van de 2100 woningen in Nieuw Crooswijk tegen de grond. Om plaats te maken voor vooral dure woningen want de meer gefortuneerden moeten weer de stad in worden gelokt. En er is genoeg sociale woningbouw.

      Maar slopen omdat de woningen niet voldoen? Of niet mooi zijn? Daar wil de Federatie van Bewonerscomités Nieuw Crooswijk (FBNC) niet aan. En om te benadrukken dat er wel degelijk bijzondere bouw is in hun wijk hadden ze gisteren een architectonische rondleiding, voorafgegaan door drs. Wijnand Rijnders, afgestudeerd in sociaal-economische geschiedenis en dagelijks in de weer als bouwkundige. Maar vooral: architectuurliefhebber.

      Zo’n vijftien mensen kwamen op zijn rondleiding af. Uit heel de stad: Schiebroek, Over­schie, Kop van Zuid, Crooswijk zelf, de interesse voor architectuur leeft overal in Rotterdam.

Te modern
Daar in de Rusthofstraat gaat Rijnders verder. ,,Kijk,’’ wijst hij, ,,dit heeft echt een strakke architectuur. Het is kenmerkend voor de complexen van Granpré Molière. Het is in 1924 gebouwd, en tweemaal in de gemeenteraad afgewezen omdat het te modern was. Er was, om dat te onderstrepen, bijvoorbeeld ook een kinderbewaarplaats bij, zoals toen heette. Die was er voor het kroost van bijvoorbeeld de weduwnaars. Er is overigens nog steeds kinderopvang in.”

      Hij maakt de vergelijking met het Justus van Effenblok in Spangen. ,,Qua architectonische waarde mag dat,’’ doceert hij. Hij heeft het over de Delftse school, en de Amsterdamse school. Hij meldt dat Nieuw Crooswijk samen met Spangen de eerste planmatig opgezette woonwijk in Rotterdam was.

En van slechte staat? Echt niet. ,,Een aantal blokken is in ’90 nog hoogwaardig gerenoveerd. Voor 55.000 euro per woning. Deze wijk wordt als negatief omschreven. Maar kijk eens naar bijvoorbeeld Groot en Klein Trapezium! Echt de moeite waard.”

      Her en der zijn protesten opgeplakt. Met teksten als ‘Terugkeergarantie? Begraafplaats Croos­wijk zeker!’ en ‘Slopen, bezopen’. Wijnand Rijnders, maar weer eens: ,,In Arnhem is men zuinig op de eerste-generatie woning­wet­woningen: restaureren. Dat zou hier ook moeten.” Het klinkt de FBNC als muziek in de oren.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk