De Crooswijker, november 2004 

Wie hakt de knoop door? 

Het dagelijks bestuur van Deelgemeente Kralingen-Crooswijk heeft het college van Burge­meester & Wethouders positief geadviseerd het Stedenbouwkundig Masterplan Nieuw Crooswijk.

Op maandag 15 december vond een druk bezocht en af en toe rumoerige deel­raads­vergadering plaats over de ingrijpende over de ingrijpende operatie die Nieuw Crooswijk te wachten staat.
     
In het vragenhalfuurtje hadden diverse bewoners van Nieuw Crooswijk spreektijd aan­ge­vraagd om uit te leggen waarom zij tegen het rigoureuze plan zijn om bijna heel Nieuw Croos­wijk te slopen en vervangende nieuwbouw neer te zetten. Ook de Federatie van Bewoners­comités Nieuw Crooswijk bepleitte haar uitgangspunten. Sloop waar nodig en renovatie waar mogelijk is één van de speerpunten. Vanuit het Wijkorgaan Crooswijk (Klank­bordgroep) werd met name aandacht gevraagd voor de leefbaarheid tijdens het sloop-nieuwbouw-proces dat zich gaat uitstrekken over een periode van tien jaar. 

Na de bewoners was het de beurt aan de deelraad. Het zou te ver voeren een verslag van minuut tot minuut te geven van de deelraadsvergadering. De Crooswijker beperkt zich tot opmerkingen vanuit de deelraad. Deze opmerkingen worden toegevoegd als bijlage bij het advies van het dagelijks bestuur. Daardoor kunnen straks ook de gemeenteraadsleden kennis nemen van kritische geluiden uit de deelraad. 

De belangrijkste opmerkingen op een rij:

Van Gemert / De Lange:
Geen sloop van Klein en Groot Trapezium, Crooswijksebocht, Schutterskwartier, Kerkhoflaanflatje.

Leefbaar Kralingen-Crooswijk
Verkeersonveiligheid rond de nieuw te bouwen Brede School, nieuwe enquête onder bewoners.

GroenLinks:
Aandacht voor bestaand groen

CDA:
Trapezium in andere fase, bouw-historische analyse laten uitvoeren, aandacht voor brief van wethouder Bolsius over Schutterskwartier.

PvdA:
Aandacht voor sociaal maatwerk rond Sociaal Statuut.

VVD:
Aandacht voor leefbaarheid.
 

Bewoners die dachten dat de deelraadsleden aan het eind van de avond voor of tegen het Masterplan zouden stemmen kregen een lichte teleurstelling te verwerken. De uiteindelijke beslissing over het Masterplan wordt aan de Coolsingel genomen. In de aanloop naar die beslissing brachten de PvdA fractie (5 november) en de commissies Fysieke Infrastructuur en Wijken en Buitenruimte (17 november) een werkbezoek aan Nieuw Crooswijk om de situatie in de buurt zelf nog eens in ogenschouw te nemen.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk