Rotterdams Dagblad, 8 november 2004

Huurbeleid desastreus voor middeninkomens 

PvdA fel tegen afschaffen maximumhuurprijs 

 

Door Peet Vogels

Den Haag – De plannen van minister Dekker om voor veel woningen de maximum­huur­prijs af te schaffen, zullen desastreus uitpakken voor de middeninkomens, verwacht PvdA-Kamerlid Depla. “Mensen die net te veel verdienen voor de huursubsidie moeten een huur­verhoging van 80 euro per maand gaan betalen. Als ze dat niet kunnen, moeten ze ver­huizen naar goedkopere woningen. Maar die zijn er niet.”  

Dekker wil dat er meer marktwerking komt in het huurbeleid. Nu mag voor 95 procent van de huurwoningen niet meer dan een wettelijk vastgelegde maximumhuur gevraagd worden. Die huurprijs geldt voor het hele land. Een woning in het centrum van Amsterdam is dus even duur als in en buitenwijk van Vriezenveen.
      Dekker wil de komende jaren de huren van zo’n 600.000 woningen vrijgeven. Dat levert alle verhuurders forse extra huurinkomsten op. Als tegenprestatie wil Dekker dat de woningcorporaties jaarlijks 250 miljoen euro gaan meebetalen aan de huursubsidie. Dat is het bedrag dat Dekker moet bezuinigen op haar eigen begroting. Maar ook de huren van de goedkopere woningen stijgen de komende jaren. Dat betekent extra uitgaven aan huursubsidie. Ook die extra uitgaven zijn voor kosten van de woningcorporaties: “Die bezuiniging moet worden opgebracht door de huurders van corporatiewoningen zonder huursubsidie,” aldus Depla. Hij heeft berekend dat mensen zonder huursubsidie de komende jaren zo'n 80 euro per maand meer moeten gaan betalen. En dat zijn dan de mensen die net boven de grens voor huursubsidie zitten, zoals een leraar of een tegelzetter. De middeninkomens gaan de rekening betalen.
      Vanaf 2009 wordt de rekening nog hoger, want dan worden de huren helemaal vrijgelaten.” Minister Dekker verwacht dat er meer huurhuizen gebouwd zullen worden als de verhuurder er een meer; marktconforme huurprijs voor kan vragen. Depla ziet dat echter niet gebeuren. “De woning­corporaties hebben nu al genoeg geld om huizen te bouwen. Het probleem is dat ze geen grond hebben. Dat zal door het nieuwe beleid echt niet veranderen.” En daarmee valt volgens Depla een belangrijke pijler weg onder het beleid van Dekker.
      De maatregel van Dekker zal leiden tot arme en rijke buurten, vreest Depla. “De huurhuizen waarvan de huren worden vrijgegeven liggen vooral in de duurdere wijken, nieuwbouwwijken en de randgemeenten van de grote steden. Mensen met lage inkomens kunnen daar dus niet meer terecht. Het beleid is er juist op gericht om arm en rijk meer door elkaar te laten wonen. Dat is goed voor de integratie. Daar komt zo niets van terecht.”

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk