De Ster, 23 november 2004

 

Berichten uit Nieuw Crooswijk

 

Heel Nieuw Crooswijk moet nieuw! Alles gaat op de schop, wordt beter, moet anders. We worden geherstructureerd. Daar gaan deze berichtjes over.

 

Christa Driessen

 

Het is maandagavond 15 november, 20:30 uur als ik dit stukje schrijf. Op dit moment vergadert de deelraad, die over het lot van Nieuw Crooswijk zal beslissen. (later zal deze avond ongetwijfeld in de annalen te boek staan als “de avond waarop Nieuw Crooswijk werd verkwanseld”). Ondanks de oproep met geluidswagen in de wijk zal ik op deze gedenk­waardige avond schitteren door afwezigheid.
Waarom? Zal de lezer zich afvragen, juist nu op dit moment, bij wellicht de belangrijkste vergadering over Nieuw Crooswijk? Welaan, ik zal het u uit de doeken doen. 

Bij deze theatervoorstelling wens ik niet aanwezig te zijn, want de zaak is reeds beklonken. De stand­punten zijn al ingenomen, men weet wat de beslissing zal zijn. De deelraad zal de gemeente adviseren in te stemmen met het masterplan voor Nieuw Crooswijk. Het maakt niet uit wie vanavond het woord zal voeren. De meest prachtige volzinnen, rake typeringen, geestige opmerkingen, kritische kanttekeningen, spitsvondigheden of terechte aanmerkingen, niets, maar dan ook niets zal er toe doen. De kaarten zijn al geschud. Alle aanwezigen zijn slechts marionetten die nu even tijdens dit politieke spel op aanwijzingen van de marionetten­spelers mogen bewegen. Het is een schijn­voorstelling. 

De bewoners krijgen spreektijd, dat wel (opdat een rechter later zal concluderen dat de regels wel degelijk gevolgd zijn), maar het is een schertsvertoning. Niets meer en niets minder.
 

De burgers krijgen hun kans om hun woordje te doen. Ze worden gehoord, aangehoord waarschijnlijk. Maar er gebeurt niets mee. Ene oor in, andere oor uit. De door ons gekozen politici wensen niet naar ons te luisteren. (... en dan zijn ze nog verbaasd dat de burger van de politiek vervreemdt ...). Ze horen ons aan en doen er vervolgens niets mee. Ze geven geen gehoor aan onze smeekbeden, bekijken onze petities niet eens, verwijzen sympathie­betuigingen naar de prullenmand. Ze volgen hun eigen gedachtespoor en dat is: het is goed voor Nieuw Crooswijk en Rotterdam wat de weldoener OCNC (OntwikkelingsCombinatie Nieuw Crooswijk, samenwerking van huisbaas WBR, Projectontwikkelaar
Proper Stok en aannemer ERA-Bouw) voor Nieuw Crooswijk zal gaan betekenen. Laten wij in onze handjes wrijven. Het kost ons (gemeente en deelgemeente) vrijwel niets om daar voor bijna noppes een prachtige wijk voor de gegoede midden klasse te creëren. Niemand van de hoge dames of heren die in verzet durft te komen, die zijn mond durft open te doen en publiekelijk durft te zeggen, dat de OCNC in haar sloopdrift te ver is doorgeschoten. Nieuw Crooswijk bestaat straks niet meer, maar wordt Nieuw Kralingen.

Ik pas er dan ook voor om mijn zeer kostbare avonduren aan dit spelletje doorgestoken kaart op te offeren. Het levert mij alleen maar ergernis, woede en een tekort aan nachtrust op.

Neen, ik wens in deze poppenkastvoorstelling geen rol te spelen!

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk