Maasstad, 24 november 2004

 

Commissies gemeente zelf op onderzoek in Nieuw Crooswijk

 

door Dik Vuik

 

KRALINGEN-CROOSWIJK - De deelgemeente Kralingen-Crooswijk mag dan sinds verleden week haar adviezen over de herstructurering van Nieuw Crooswijk op een rijtje hebben, voor de gemeente Rotterdam moet de finale besluitvorming nog plaats­vinden. De commissies Wijken en Buitenruimte en Fysieke Infrastructuur en Verkeer kwamen zich verleden week oriënteren op de situatie ter plekke. Behalve voorlichting van de OCNC werd ook gesproken met.vertegenwoordigers van de Federatie van Bewoners­comités Nieuw Crooswijk (FBNC). 

Het werkbezoek van de beide gemeentelijke commissies vond plaats op initiatief van de commissie­leden. Het bezoek moest hen inzicht geven in de ontwikkelingen van het gebied, zoals die door het Masterplan voor de herstructurering zijn aangegeven. Het inzicht dat Frans Erkens van het WBR ze geeft is dat van een absolute noodzaak. Hij spreekt na de start van het werkbezoek over ‘smalle straten’ en ‘tochtige woningen’. Renovatie is volgens hem een ‘halve oplossing die maatschappelijk niet verantwoord is’. Het Oude Noorden, waar de vernieuwing minder ingrijpend is doorgevoerd, wordt omschreven als een ‘angstbeeld’.
     
Vervolgens worden de commissieleden toegesproken door de architect van bureau West 8, die Nieuw Crooswijk beoordeelt als ‘een hele goede locatie in de stad, dichtbij het centrum en het Kralingse Bos’ . De Kerkhoflaan wordt in de huidige staat als ‘smoezelig’ omschreven en de Rotte als ‘triest’,
     
Na al die deprimerende omschrijvingen is het woord aan de vertegen­woordigers van de federatie, die er uiteraard een andere mening op na houden. Secretaris De Kovel meldt dat er in luttele weken bijna 500 sympathiebetuigingen zijn opgehaald voor de FBNC, die alleen sloop wil waar dat nodig is en niet in heel Nieuw Crooswijk. “Zou Nieuw Crooswijk een wei­land van rond 1900 zijn: morgen beginnen! Maar Nieuw Crooswijk is geen weiland. Er staan huizen. Er wonen mensen. Afgezien van de slechte stukken zijn er een heleboel panden die nog vijftig of zestig jaar meegaan. Ga geen problemen oplossen die er niet zijn.”
     
Het is tijd voor een wandeling door Nieuw Crooswijk, om zelf de situatie van de wijk te kunnen beoordelen. Langs de katholieke begraafplaats voert de route naar het Paradijsplein, waar ooit de Brede School moet verschijnen, en het Schutterskwartier. Huiseigenaar Ronald Goedhart wijst daar op het ‘historisch erfgoed’ in zijn buurt. “Het zijn geen monumenten, maar wel mooie historische panden. Het is mooie architectuur, met zorg voor details gemaakt. Als we weg zouden moeten: waar vinden we dan nog zulke huizen?”
     
Aan de Rottebocht, die bepaald niet strookt met het beeld van ‘smalle straten’, bezoeken enkele commissieleden een woning. Een goede woning, met aan de achterzijde uitzicht op het groen van de Algemene Begraafplaats Crooswijk. “Dit is nou een van die tochtige huizen.”, merkt de bewoonster cynisch op. De Rottebocht wordt alleen gesloopt omdat hier dure huizen gebouwd kunnen worden die de rest van het Masterplan betaalbaar maken, zo is de over­tuiging. Jan Schot, zelf decennia lang actief buurtbewoner geweest in Crooswijk, drukt de delegatie van de gemeente op het hart dat de leefbaarheid in de wijk de komende tien jaar heel belangrijk wordt. We willen de Coolsingel meegeven dat je daar middelen voor beschikbaar moet stellen.” “Daar doet het college moeilijk over”, voegt voorzitter Gerard Schuiling van de deelgemeente er aan toe.
     
Ook Pop Koedam aan de Rusthoflaan laat haar woning aan de binnenzijde zien. Die woning is begin jaren negentig nog gerenoveerd en ziet er prachtig uit. Maar ook hier zal de slopers­hamer toeslaan als het Masterplan niet gewijzigd wordt. “Je woont in een nauwe straat, Pop”, merkt commissielid Cornelisse van de SP op, terwijl hij het ruime uitzicht tot aan de katholieke begraafplaats bekijkt. Daar zullen volgens het Masterplan woningen worden gebouwd, dus het uitzicht zal hoe dan ook minder worden.
     
Het bezoek wordt afgesloten met een vragenronde in de Exercitiestraat. Waarom zit er geen vijftig procent sociale woningbouw in het Masterplan, zoals enkele jaren geleden nog een mogelijkheid leek. Waarom komen er meer parkeerplaatsen in deze wijk dan de eis voorschrijft. Hoe het WBR om zal gaan met het alternatieve plan voor het Schutterskwartier. Bij veel antwoorden duikt de economische haalbaarheid als argument op. Architect en oud-stads­vernieuwer Wim van Es herhaalt nog eens zijn vrees voor ‘bevolkingspolitiek’, waarop Erkens antwoordt dat de straks uit Nieuw Crooswijk verdreven bewoners in wijken als Kralingen, Ommoord en Noord terecht zullen komen. In huizen die ‘aanzienlijk beter zijn dan in Crooswijk’. De commissieleden hebben veel stof tot nadenken meegekregen en weten nu als geen ander dat de partijen in Nieuw Crooswijk lijnrecht tegenover elkaar staan.
     
De uiteindelijke beslissing over het Masterplan kan de komende jaren wel eens het startpunt van een nieuwe reeks juridische procedures in Kralingen-Crooswijk worden.

 

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk