Aedesnet.nl, 17 december 2004 

Bedrijfstakinformatie 2003: doorstroming niet op gang gekomen

De doorstroming op de woningmarkt is ook in 2003 niet op gang gekomen. Er wordt nog altijd zeer weinig verhuisd. Het aantal mutaties is met 88 per 1.000 woningen ongeveer gelijk gebleven aan dat van 2002. De wachttijden zijn wederom - zij het licht - toegenomen tot gemiddeld 3,1 jaar. Het aantal reacties op een aangeboden woning is eveneens toegenomen van 77 in 2002 tot 92 in 2003.

De bouwproductie is in 2003 verder gedaald tot ongeveer 10.710 woningen. Eens te meer zijn gebrek aan locaties en de traagheid en complexiteit van procedures op lokaal niveau een sta in de weg gebleken voor het realiseren van de nodige bouwproductie. Aedes doet een beroep op de lokale overheden hun verantwoordelijkheid hierin te nemen en gezamenlijk met de corporaties de schouders te zetten onder het realiseren van de nieuwbouw die zo nodig is om de huurwoningenmarkt weer vlot te trekken.

Opmerkelijk is de substantiële toename van het aantal gesloopte woningen. Op grond van de cijfers mag worden verwacht dat de herstructurering in 2003 op gang is gekomen. Dit wordt ook bevestigd door regionale gegevens, daar waar grotere herstructureringsopgaven liggen. Prognoses geven voorts aan dat de komende jaren per saldo een uitbreiding van de sociale huurvoorraad te zien zal geven.

Een en ander blijkt uit de in december 2004 gepubliceerde Aedes Bedrijfstakinformatie 2003. Deze uitgave geeft een beeld van ontwikkelingen en trends binnen de corporatiebranche. Naast bovengenoemde kengetallen bevat de Aedes Bedrijfstakinformatie 2003 tal van cijfermatige gegevens over de bedrijfsvoering en activiteiten van corporaties. Met deze publicatie onderstrepen corporaties dat zij bij het vervullen van hun maatschappelijke doelstellingen transparant opereren.

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk