Bron: Griffie, 04 februari 2005

 

Raad stemt in met Masterplan voor Nieuw-Crooswijk

De gemeenteraad heeft, met 33 stemmen voor en 7 tegen, ingestemd met de geplande herstructurering in Nieuw-Crooswijk. De plannen voor deze herstructurering staan in het Masterplan Nieuw Crooswijk.

Opnieuw veel vragen over Masterplan
Eind januari discussieerde de commissie voor Wijken en Buitenruimte over de herstructurering. Bewoners van Nieuw-Crooswijk lieten de commissie weten het Masterplan niet te ondersteunen. Vooral de participatie van de bewoners, de woningen die worden gesloopt en de regels voor een terugkeergarantie waren aanleiding voor discussie.
Opnieuw leidde het onderwerp tot discussies in de gemeenteraad. Fracties maakten zich zorgen over de zogenoemde 'terugkeergarantie'. Huurders die op 1 januari 2001 een huurcontract hadden en nog in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, krijgen een terugkeergarantie. Een aantal raadsfracties pleitte voor een voorkeursbehandeling voor alle bewoners die terug willen naar de stadswijk. De meeste fracties hekelden het gebrek aan goede communicatie met bewoners. Ook werd gewezen op het risico dat de sociale structuur en onderlinge buurtcontacten, na de langdurige herstructurering, verloren kunnen gaan. 'Vertrouwen terugwinnen van de bewoners' moet de komende tijd veel aandacht krijgen.
Wethouder Bolsius (Wijken en Buitenruimte) schetste hoe het Masterplan tot stand is gekomen. Ook liet hij de raad weten op welke wijze met de bewoners is gecommuniceerd. De wethouder zei begrip te hebben voor de emoties van bewoners, maar realiseerde zich dat niet iedereen tevreden kan worden gesteld met het plan. 'De sociale structuur is kostbaar om te behouden, maar het is ook mogelijk om in een nieuwe situatie een sociale structuur op te bouwen', aldus de wethouder. Uitstel van een besluit over het Masterplan werd door hem ontraden.
 
Twee van de vijf moties aangenomen
Het college moet garant staan dat alle bewoners, die volgens het sociaal statuut daarvoor in aanmerking komen, terug kunnen keren naar de wijk. Ook moet het college serieus omgaan met de belangen van bewoners. Deze motie van PvdA en Leefbaar Rotterdam werd aangenomen.
VVD, fractie-Dos Santos en fractie-Van Heijgen stemden tegen.
Voor 1 mei moeten betrokken partijen met een plan van aanpak komen waarin duidelijke actiepunten staan om de leefbaarheid tijdens de herstructurering op peil te houden. Ook deze motie van PvdA, Leefbaar Rotterdam en D66 werd aangenomen. Fractie-Dos Santos en fractie-Van Heijgen stemden tegen. Een motie van PvdA, D66 en de Stadspartij om het aantal bereikbare woningen te verhogen tot 800 haalde het niet. Voor stemden de indieners, GroenLinks, SP en fractie-Bourzik. 
Een motie (fractie-Van Heijgen) om de besluitvorming over het Masterplan stop te zetten tot nadere informatie kreeg alleen steun van de indiener en werd verworpen.
D66, GroenLinks en de Stadspartij dienden een motie in waarin het college wordt verzocht om het vaststellen van het Masterplan met maximaal zes maanden uit te stellen. Deze motie haalde het ook niet, ondanks steun van D66, GroenLinks, Stadspartij, fractie-Van Heijgen en fractie-Bourzik.

Masterplan Nieuw-Crooswijk
De wijk tussen het Kralingse bos en de Rotte moet groen, veilig en kindvriendelijk worden.
De stadswijk krijgt middeldure en sociale woningen en ruimte voor bedrijven, winkels en andere voorzieningen. Van de 2100 woningen worden er 1800 gesloopt. Van de sociale woningen blijven er 272 staan, 428 worden teruggebouwd. Leden van de commissie bezochten Crooswijk in november vorig jaar. De commissie kreeg toen informatie van de deelgemeente, het stedenbouwkundig bureau West8 en de bewoners van de wijk over de aanleiding, planning en uitvoering van het Masterplan.

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk