Maasstad, 30 maart 2005

 

Nieuw Crooswijk scheidt zich af  

door Dik Vuik  

KRALINGEN-CROOSWIJK -Nederland heeft er sinds verleden week een gemeente bij. Een informele gemeente weliswaar, want Nieuw Crooswijk heeft natuurlijk niet echt die status. 
Op initiatief van de Federatie van Bewonerscomité’s Nieuw Crooswijk (FBNC) werd een eigen gemeentebord onthuld en scheidde de wijk zich in naam af van Rotterdam. 

Een nieuwe gemeente uitroepen: dat trekt aandacht. Camera’s waren er dan ook genoeg, toen zich verleden week woensdag een groep bewoners onder leiding van de FBNC op de hoek van de Boezem­laan en Boezemstraat verzamelde. De ‘afscheiding’ van de week was daags ervoor aan­ge­kondigd en niemand minder dan Manuel Kneepkens van de Stadspartij was bereid gevonden om als waar­nemend burgemeester van Nieuw Crooswijk op te treden. Vooruitlopend op de gekozen burge­meester voor Nieuw Crooswijk, zoals het heette.
      Menno Janssen van de FBNC hield een korte toespraak, waarin hij zijn dank uitsprak voor de leden van de gemeenteraad die bij de recente stemming over het Masterplan tegen stemden. Ze werden tot ‘ereburger’ van Nieuw Crooswijk uitgeroepen en wie aanwezig was, zoals Els Kuijper en Theo Cornelissen, kreeg onmiddellijk een certificaat in handen gedrukt. Aan Kneepkens viel de taak ten deel om het gemeentebord te onthullen. “Ik zal het burgemeesterschap naar eer en geweten waarnemen en mijn eerste daad is om Theo Cornelissen tot loco te benomen”, sprak hij. “De strijd is nog niet gestreden en hier slaan we het hardst terug.”
      De onthulling van het eigen gemeentebord is een ludieke actie, maar Kneepkens meent dat er daad­werkelijk nog mogelijkheden aankomen om de bekritiseerde grootschalige sloop in de wijk te herzien. Hij gebruikt het woord ‘schijn­democratie’ voor de gevoerde overleg- en inspraak­procedure. “Er moet eens goed naar de plannen worden gekeken en rekening met de bewoners worden gehouden. Voor mij is de agenda nog niet gesloten.” Kneepkens trekt een vergelijking met de verleden jaar ook in tweede instantie gewijzigde TramPlus verbinding in Rotterdam-Zuid, die na felle protesten alsnog een ander tracé kreeg. Dichterbij, in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk, bleef na een taaie strijd de oude bebouwing in de Waterloostraat gespaard van sloop. “En dit is nog veel belangrijker”, meent hij. Kneepkens denkt dat fractiediscipline een rol heeft gespeeld bij de stemming over het Masterplan en dat sommige raadsleden spijt zouden hebben van hun stem voor het plan. “Maar volgend jaar zijn er weer verkiezingen”, kijkt hij vooruit. De partijen die in 2002 veel stemmen in Nieuw Crooswijk kregen zouden dan wel eens op hun stemgedrag over het Master­plan kunnen worden afgerekend, bedoelt hij te zeggen. De tijd zal het leren. Vooralsnog houden ludieke acties de moed erin voor de federatie en wordt gewacht op volgende fasen in het herstructureringsproces. Bestemmingsplannen moeten worden gewijzigd en dat levert weer een mogelijkheid voor het indienen van bezwaren op. ‘Slopen waarnodig’ en ‘Renoveren waar mogelijk’ blijven de motto’s van de FBNC.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk