Rotterdams Dagblad, 7 April 2005

 

Rotterdam in problemen door eis voor schone lucht

 

Door jan booister

 

Staatssecretaris Van Geel (milieu) mag geschrokken zijn van wat de Raad van State hem voorhoudt over het milieu, de Rotterdamse wethouder Van Sluis (milieu) is dat niet minder. Ook Van Sluis ziet al langer dat de Europese regels over de luchtvervuiling voor problemen gaan zorgen.

Van Geel had de Raad van State gevraagd of de strenge regels van de Europese Unie met enige soepelheid kunnen worden toegepast, maar dan komen er geheid problemen, is hem duidelijk gemaakt. Er is geen enkele aanwijzing dat dit wordt geaccepteerd door het Europese Hof, aldus de Raad van State.

Dat betekent dat niet kan worden getornd aan de eisen die Europa stelt. Dus dit jaar al moet het fijn stof drastisch omlaag en in 2010 is dat met de stikstofdioxe het geval.

De strenge aanpak van Europa kan niet helemaal een verrassing zijn. Al ten tijde van het Bosman-arrest, zo'n tien jaar geleden, werd duidelijk dat niet op soepelheid gerekend hoefde te worden bij het Europese Hof. Die uitspraak betekende de afschaffing van het toen geldende transfersysteem in het betaalde voetbal. Veel bestuurders dachten heel lang dat het wel mee zal vallen.

Dat doen ze nu niet meer. Kort geleden verzuchtte Van Sluis nog: ,,We hebben echt een probleem.'' Toen wist hij al dat de Raad van State een halt had toegeroepen aan de aanleg van bijvoorbeeld een bedrijventerrein in Hendrik Ido Ambacht. Ook de aanleg van Stadspolders achter het CS in Amsterdam werd vanwege de vuile lucht op een veto getrakteerd.

 

Verkeersdruk

Zo'n probleem kan ook ontstaan bij de aanleg van het businesspark Schieveen. Voor dat bedrijventerrein annex natuurpark moet de Doenkade worden aangepast en komt er meer verkeersdruk op de A13. En als daar later ook nog eens verkeer van de nieuwe verbindingsweg A13/16 over moet, zijn de rapen gaar.

Het Europees Parlement heeft besloten dat er dagelijks duizenden euro's boete moeten worden betaald als de lucht niet schoner wordt. Complicerende factor is dat een deel van het probleem in Rotterdam en omgeving niet alleen veroorzaakt wordt door verkeer en eigen industrie, maar ook door vervuiling die hier naartoe komt waaien. Maar daar houden Europese wetten geen rekening mee.

Dat is allemaal goed nieuws voor bijvoorbeeld de inwoners van Overschie. Die wonen al vele jaren in veel te vuile lucht, vanwege het voortrazende verkeer op de A13. Dat mag ter plekke tot 80 kilometer per uur zijn teruggedrongen, maar de normen worden nog lang niet gehaald.

Wat er kan gebeuren in 2010 als de lucht nog steeds te vuil is (en dat is waarschijnlijk het geval)? Mogelijk moeten vrachtwagens om gaan rijden. Mogelijk wordt het aantal rijstroken teruggebracht. Maar er zal iets moeten gebeuren, dat is door de Raad van State inmiddels zonneklaar vastgesteld.

Problemen zijn er al langer met de realisering van nieuwe woningen. Als bouwwethouder Pastors jaarlijks van drieduizend woningen de palen de grond wil zien ingaan, zal er toch echt iets moeten gebeuren. Nu al liggen er vier bouwplannen in Overschie, goed voor zeker 140 woningen, helemaal stil. In IJsselmonde (Van Zoelenlaan, 320 woningen) en Pernis (55 woningen) heeft de provincie (deels) nog ontheffing gegeven, maar dat kan ook zomaar voorbij zijn.

In Feijenoord (Haven-, Laan- en Rivierkwartier, samen achthonderd woningen) krommen ze ook al de tenen, Charlois (Tarwewijk, Heinenoordstraat, 85 woningen) idem dito. Ook in Hillegersberg-Schiebroek (tweehonderd) woningen) is ,,maatwerk'' (Van Sluis) nodig. Toegegeven, een deel van de problemen wordt ook door (industrie)lawaai veroorzaakt, maar leuk is anders.

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk