Haagsche Courant, 21 april 2005

 

Overheden wacht reeks processen tegen vuile lucht 

DEN HAAG - Bewoners in tal van steden in de Randstad en Zuid-Nederland bereiden processen voor tegen het Rijk en hun gemeente. Reden is de vervuilde lucht in straat of buurt. 

De stichting Milieudefensie steunt de verontruste bewoners, die de organisatie de afgelopen weken met telefoontjes overspoelden. Ook verspreidt Milieudefensie binnenkort huis-aan-huis een miljoen actiekranten om zoveel bewoners te mobiliseren.
     
‘Duizenden reacties’ kreeg de milieuclub binnen na de aankondiging om met bewoners van de Stille en Amsterdamse Veerkade in Den Haag een proefproces te beginnen tegen de gemeente en het Rijk. “De mensen willen weten wat ze kunnen doen tegen de vuile lucht in hun straat en hoe ze de verantwoordelijke overheden kunnen aanpakken”, zegt campagneleider Wijnhoven. “Wij helpen hen.”
     
Milieudefensie wil wel eerst het proefproces om de luchtverontreiniging op de Veerkaden afwachten. “Daarmee hebben we een ijzersterke zaak in handen. Wordt de rechtszaak een succes, dan ligt de weg vrij voor een hele reeks van processen.” De bewoners van de Veerkaden streden al jaren tevergeefs tegen de luchtvervuiling. Begin dit jaar bleken de twee kaden tot de meest veront­reinigde straten van Nederland te behoren. Sinds 1 januari geldt bovendien een strenge Europese milieu­norm waaraan de gemeente Den Haag niet voldoet.
     
De bewoners hebben Rijk en gemeente een ultimatum gesteld, maar Milieudefensie verwacht niet dat zij de eisen inwilligen. “Begin mei gaan we naar de rechter.” En dat hebben de overheden volgens campagneleider Wijnhoven volledig aan zichzelf te danken “In 1990 wist iedereen dat er een Europese norm gesteld was voor 1 januari 2005. Maar niemand heeft zich er iets van aan­ge­trokken. Dat is vragen om moeilijkheden.”
     
Sinds vorig najaar heeft de Raad van State tal van bouwprojecten naar de prullenbak verwezen vanwege de luchtvervuiling. Daaronder zijn de plannen voor het nieuwe stadion van ADO Den Haag en het Stationsplein in Amsterdam. Gisteren trok de bestuursrechter ook een streep door plannen voor een grootscheepse verbouwing van het Utrechtse stationsgebied.
     
De bron van de ernstige luchtvervuiling is vooral het zogenoemde fijnstof dat afkomstig is van uitlaatgassen van auto’s en stof van slijtende autobanden. In Nederland sterven jaarlijks duizenden mensen vroegtijdig aan de luchtvervuiling die long- en hartklachten kan veroorzaken.

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk