Cobouw, 22-4-2005


Grote projecten in Randstad opgeschort


In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Geel (milieu) gisteren voor het eerst hardop gezegd wat de gevolgen zijn van de impasse tussen Nederland en Brussel over de luchtkwaliteitsnormen.


"Een zeer groot aantal ruimtelijke en infrastructurele projecten komt stil te liggen", aldus Van Geel in een brief aan de Tweede Kamer. "Op korte termijn zijn dit bijvoorbeeld bouwprojecten in de Haarlemmermeer, IJburg, Leidsche Rijn, Almere-Poort en de afronding van Ypenburg", schrijft hij. Ook de aanleg van nieuwe wegen in de Randstad is taboe.
In de brief geeft Van Geel aan dat hij binnenkort een algemene maatregel van bestuur presenteert die het huidige Besluit luchtkwaliteit moet vervangen. Van Geel hoopt met de aanpassing van de wet een klein beetje ruimte te krijgen, omdat zeezout en aanwaaiend stof niet meer zullen meetellen bij de normstelling voor fijn stof. Daarnaast hoopt hij met de aanpassing in elk geval groen licht te krijgen voor de aanleg van spitsstroken, omdat die juist een verbetering van de luchtkwaliteit tot gevolg hebben.
Verder somt de staatssecretaris dertien maatregelen op die het kabinet wil nemen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De maatregelen die de staatssecretaris in gedachten heeft, behelzen onder andere subsidieregelingen voor roetfilters op personen- en vrachtauto’s, een sloopregeling voor oude auto’ s en de verlaging van de maximumsnelheid op een aantal ‘hotspots’. Maar Van Geel beseft dat dit niet genoeg is. De problemen kunnen volgens hem alleen worden opgelost als Brussel bereid is tot een versoepeling van de regels.
In de door Van Geel genoemde gemeenten is de brief hard aangekomen. "We willen benadrukken dat het geen Ypenburgs probleem is maar een landelijk probleem", zegt de woordvoerder van de gemeente Den Haag. "Ik denk dat de staatssecretaris juist deze projecten noemt om de ernst van de situatie inzichtelijk te maken. Hij had een veel uitputtender lijst kunnen opstellen maar kiest voor de meest aansprekende projecten." In de Haarlemmermeer laat wethouder M. Bezuijen weten dat de normen wat hem betreft niet alleen voor woningbouw gelden. "Als Van Geel dit meent en wij niets meer mogen, zetten wij ook een streep door de uitbreiding van Schiphol en de uitvoering van de Nota ruimte."
In Almere en Amsterdam wilde niemand commentaar geven.  
Gisteren werd opnieuw duidelijk welke impact de strenge wet heeft. De gemeente Ewijk besloot een geplande woonwijk met 350 huizen langs de A50 vanwege overschrijding van de fijnstofnorm te schrappen. De huizen worden op een andere plek gebouwd.

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk