Rotterdams Dagblad, 20 augustus 2005

 

Woede over sloopbonus 

Rotterdamse politiek hekelt premis corporatiedirecteuren

 

Rotterdam -In de Rotterdamse politiek is geen enkel begrip voor het uitdelen van ‘sloopbonussen’ aan directeuren van woningcorporaties. Volgens VVD-raadslid Mark Harbers hoort het slopen en bouwen van woningen tot de ‘normale taken’ van leidinggevenden. “Ik begrijp helemaal niet dat daar extra premies voor uitgedeeld moeten worden.” 

Harbers benadrukt dat de directeuren de verantwoordelijkheid voor de, soms precaire, sloopoperaties helemaal niet alleen hoeven te dragen. “Het zijn vaak de lokale politici die de hete kastanjes uit het vuur moeten halen, niet de directeuren, Daarom hoeven ze daar ook niet extra voor beloond te worden.”

Leefbaar-raadslid Dries Mosch is vooral bevreesd voor het onbegrip onder de Rotterdammers. “Bewoners hebben het vaak al zo moeilijk met sloopprojecten. Als ze nu ook nog eens lezen dat directeuren daar zelf beter van worden, dan denken ze: já, over mijn rug.”

Hij noemt de sloopbonus onomwonden ‘bezopen’. “Deze directeuren horen alleen te denken: wat heeft deze stad nodig? Wat is de vraag, wat is het aanbod? Ze horen niet te denken: waar kan ik er zelf nu eens rijker van worden ? Dat is een heel verkeerd signaal.”

 

Kritischer

Metin Çelik (PvdA) heeft al besloten de plannen van corporaties voortaan ‘een stuk kritischer’ te bekijken. “Natuurlijk zijn we er als raadsleden zelf ook bij, maar het is nogal bepalend als directeuren van corporaties hun plannen presenteren met zulke intenties in het achterhoofd.”

De PvdA’er vreest voor het langetermijneffect. “A1s de corporaties maar gaan slopen en duurdere huizen herbouwen, dan ontstaat er op den duur nog meer krapte aan de onderkant van de woningmarkt. Dan heeft Rotterdam echt een probleem.”

De raadsleden reageren verbaasd op de geheimzinnigheid rond sommige salarissen van directeuren, zoals Erik Staal van Vestia. Harbers (VVD): “Als Vestia nu een kwakkelende corporatie was, en die man zou denken: ik verdien er eigenlijk veel te veel, dan zou die geheimzinnigheid nog te verklaren zijn. Maar Vestia doet het goed, dus wat heeft ‘zo’n Staal te verbergen?”

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk