Aan: 

Mevrouw P.W. Verhoeven, directeur Directie Bijzondere Diensten van Gemeentewerken

 

 

 

Betreft:

Rustig wandelen tussen de doden (zoals gepubliceerd in de Metro, 14-11-2005)

 

De rondleidingen over de begraafplaats Crooswijk en bij het crematorium Hofwijk maken deel uit van het jubileum van Gemeentewerken Rotterdam, dat 150 jaar bestaat. … “Begraafplaats Crooswijk is niet zomaar een begraafplaats, het is echt een prachtig park”, vertelt Ton van Bree van de Rotterdamse Gemeente­werken.” 
 

Mijns inziens is een correctere formulering: Begraaf­plaats Crooswijk is niet zomaar een park, het is echt een prachtige begraafplaats”.
     
De ‘Algemene Begraaf­plaats Croos­wijk’ (hierna ‘Crooswijk’) is, zoals u weet, al vanaf 1832 een monu­mentale begraaf­plaats, ontworpen door de destijds befaamde stadsarchitect Pieter Adams (1778-1846) op de toen vervallen “buyten­plaats het huis te Kroos­wijk”. Al meer dan 170 jaar kan Rotter­dam daar haar over­ledenen de rust bieden waarop zij recht hebben.
     
Inder­daad, ‘Crooswijk’ is een prachtig park, maar voor alles een begraafplaats. Een plaats waar Rotterdammers hun overledenen kunnen ‘bezoeken’, een plaats waar zij zich verbonden kunnen weten met diegenen die aan hen zijn ontvallen en aan wie zij eer willen bewijzen.
      Het organiseren van rondleidingen over deze prachtige begraafplaats - als ware het een ‘Keuken­hof’ of welk ander prachtig park dan ook - illustreert een gebrek aan piëteit!

     
Overigens niet onverwacht, dit gebrek aan piëteit van de zijde van de gemeente Rotterdam. Het ‘Masterplan Nieuw Crooswijk’ voorziet immers in een ‘bouwkundige special’ aan de rand van de begraafplaats Crooswijk - een woontoren met 18 verdiepingen (meer dan 50 meter hoog) van waaruit men een onbelemmerde inkijk heeft in pas gedolven graven op ‘Croos­wijk’ - en een zogenoemde Brede School aan de rand van de RK-begraafplaats Sint-Laurentius ‑ een school die daardoor aan de jonge leer­lingen het besef van leven-en-dood vroeg­tijdig zal moeten bij­brengen.
      Natuurlijk is er niets op tegen om een begraafplaats te bezoeken, ook al liggen daar geen familieleden, vrienden of bekenden. Maar rondleidingen over ´Crooswijk´ organi­seren als ware het niet meer dan een prachtig park is, in mijn beleving, stijlloos en gevoelloos.

 

Met vriendelijke groet,
Willem F. de Kovel
 

Crooswijksebocht 23
3034 NC  Rotterdam
tel.: 010-4123510

e-mail: w.f.de.kovel@tiscali.nl

 

 

Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk