Beheerder aanmelden

Crooswijk Nieuws
Laatst gewijzigd: 22 september 2011


Zoeken op de site van de FBNC powered by FreeFind

Lees hier de statuten van de FBNC PDF (PDF formaat, 57kB)

Sympathisant worden?      Fijn Stof      Protestkaartenactie

Foto's van de woningen die dankzij het "Masterplan" gesloopt dreigen te worden

Nieuwsbrief nr. 23 (sept. 2011)      Commissie van Wijzen ondersteunt de Nieuw Crooswijkers

<< Vorige (1) 16 17 18 19 20 (21) Volgende 

Dekker wil dat corporaties nu al verhuiskostenvergoeding verhogen naar € 5000 
(22 februari 2005: Woonbond)

VROM-minister Dekker heeft de woningcorporaties in een brief ‘met klem’ verzocht huurders die door sloop of renovatie gedwongen worden te verhuizen, nu reeds een verhuis­kosten­vergoeding te verstrekken van minimaal € 5000,- euro.
Lees verder >>

Deel van Nieuw Crooswijk kan nog jaren mee 
(18 februari 2005: Cobouw)

“Kijk, dit vind ik een monument”, zegt architect Wim van Es, oud-directeur volkshuisvesting en stadsvernieuwing van de gemeente Rotterdam. De woningen in de Kerk­hof­straat in Nieuw Crooswijk zijn gebouwd begin jaren twintig en ontworpen door architect Jos Klijnen. Absurd vindt Van Es het dat van de 2100 woningen er straks 1800 tegen de vlakte gaan.
Lees verder >>
Krantenknipsel (Cobouw)

Brief van Krista van Velzen aan Minister Dekker (VROM) 
(15 februari 2005: Tweede Kamer der Staten-Generaal)

U herinnert zich vast nog wel dat ik bij de begrotingsbehandeling (1 december vorig jaar) aangaf dat herstructurering niet alleen tot jubelverhalen leidt. Ik beschreef u hoe de realiteit van de herstructurering er uit ziet voor de bewoners van Nieuw Crooswijk (Rotterdam). U gaf toen aan het plan niet te kennen, maar het wel nader te gaan onderzoeken.
Ik wil u een praktisch voorstel doen, namelijk om het onderzoek op korte termijn naar de straat te verleggen. Mag ik u uitnodigen om samen met mij deze wijk te bezoeken om met de mensen te spreken die geconfronteerd worden met deze herstructureringsplannen en eens te zien hoe deze wijk er uit ziet?
Lees verder >>
Kamerlid vraagt minister mee naar Crooswijk (16 februari 2005: Algemeen Dagblad)
Nieuw Crooswijk: niet alleen gejubel (22 februari 2005: De Ster)

Documentaire Nieuw Crooswijk 
(12 februari 2005: Rotterdam TV - CINEAC Pietje Bell)

Cineac Noord medewerker Sandra Breuer volgde met camera de afgelopen maanden alle gebeurtenissen rond de sloop van Nieuw Crooswijk. Het is een mooie documentaire geworden, niet alleen met een camera maar ook vanuit het hart gefilmd.
Hij wordt uitgezonden op zaterdag 12 februari tussen 17.00 en 18.00 en tussen 22.00 en 23.00 op Rotterdam TV in de zendtijd van Cineac TV (Pietje Bell)
Lees verder >>
Video - Sloop van Nieuw Crooswijk (12 februari 2005: CINEAC Pietje Bell)
U moet RealPlayer geïnstalleerd hebben om de video van CINEAC Pietje Bell te bekijken
Download hier de gratis RealPlayer

Bouwprojecten lopen steeds vaker tegen grenzen aan 
(8 februari 2005: De Gelderlander)

De schrik zit er goed in bij de bestuurders in Nederland. Het ene na het andere bouwproject, variërend van snelwegen tot industrieterreinen, wordt verboden omdat het de natuur aantast of het milieu er onder lijdt. Dat zal veel vaker voorkomen in de toekomst als er niets verandert, roepen de deskundigen in koor.
De bestuurders hoeven echter niet te wanhopen, meent Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu. “Er kan nog van alles in Nederland, maar bestuurders moeten wel met de juiste argumenten aankomen. De Raad van State is inhoudelijker gaan toetsen.”
Lees verder >>

Gemeenteraad stemt voor Masterplan Nieuw Crooswijk 
(8 februari 2005: De Ster)

Hapklare brok geslikt
“Huichelaars, lafbekken! We zien jullie wel weer voor de rechter!”, zo klonk het uit de geëmotio­neerde kelen vanaf de publieke tribune. Er viel een doodse stilte in de raadzaal en zelfs plaats­vervangend voorzitter Dorsman, die de gemeenteraadsvergadering deze avond had geleid, hield deze keer wijselijk zijn mond. Zojuist stemden de leden van de gemeenteraad van Rotterdam met 33 tegen 7 voor goedkeuring van het Masterplan Nieuw Crooswijk, waarmee zij toestemden in sloop van 1800 woningen.
Lees verder >>

Sloopplannen corporaties foute keuze 
(5 februari 2005: SASH - Actiecomité Stop Afbraak Sociale Huisvesting)

Toespraak van Andre Thomsen, hoogleraar volkshuisvesting tijdens de demonstratie in Amsterdam tegen de afbraak van goedkope huurwoningen en de plannen van minister Dekker, op 5 februari 2005.
Toen ik ruim 5 jaar geleden als eerste waarschuwde voor een aanstaande nieuwe woningnood werd mijn waarschuwing genegeerd. Inmiddels is de nieuwe woningnood overal voelbaar, zit de woningmarkt op slot en is het voor starters vrijwel onmogelijk om aan een woning te komen. Toch willen de woning corporaties in Nederland de sloop van woningen gaan verdrievoudigen, in de Randstad zelfs 5 x meer. Voor de komende jaren staat de sloop van bijna 100 duizend woningen in de 56 zogenaamde aandachtsgebieden op het programma. In totaal willen de woningcorporaties een kleine 200.000 woningen gaan slopen. Dat is een kwart tot een derde van de totale nieuwbouwproductie.
Lees verder >>

Fijn stof dringt bouwplannen binnen 
(5 februari 2005: Volkskrant)

De gemeente Rotterdam verwacht daarom in Overschie problemen met fijn stof bij tweehonderd woningen in een viertal bouwplannen. En ook andere delen in de drukke Rijnmond zitten in een spagaat tussen de bouwopgave en waarborg van de gezondheid van de bevolking.
Lees verder >>
De actuele PM10-concentratie in het Rijnmondgebied
De actuele NO2-concentratie in het Rijnmondgebied
Interpretatie Besluit Luchtkwaliteit (30 september 2004: Drs. P.L.B.A. van Geel - De Staatssecretaris van VROM)
Veerkadebewoners zijn ziek van het verkeer (februari/maart 2003: Branding nr. 8 - Haags Milieucentrum)

Raad stemt in met Masterplan voor Nieuw Crooswijk 
(4 februari 2005: Griffie Rotterdam)

De gemeenteraad heeft, met 33 stemmen voor en 7 tegen, ingestemd met de geplande herstructurering in Nieuw Crooswijk. De plannen voor deze herstructurering staan in het Masterplan Nieuw Crooswijk.
Lees verder >>
Reportage van Radio Rijnmond
U moet RealPlayer geïnstalleerd hebben om de reportage van Radio Rijnmond te beluisteren
Download hier de gratis RealPlayer
Rotterdam Nieuw Crooswijk wordt toch gesloopt (4 februari 2005: NRC Handelsblad)
Acties bewoners Nieuw Crooswijk gaan door (5 februari 2005: Metro)
‘Commissie van wijzen’ vindt geen gehoor (9 februari 2005: Maasstad)
Berichten uit Nieuw Crooswijk (22 februari 2005: De Ster)
Fotoreportage vergadering gemeenteraad (3 februari 2005: JKFoto)

Brief en email van de BHS aan alle leden van de gemeenteraad 
(3 februari 2005: Belangenvereniging Huiseigenaren Schutterskwartier)

sdsdsdsdsdAllereerst merken wij op dat wij in de gehele zogenaamde inspraakprocedure hebben mee willen denken en onze voorstellen gedaan hebben. Wij hebben zelfs in alternatieve plannen geïnvesteerd. Wij hebben echter vastgesteld dat stelselmatig sprake is van een informatieproces, maar niet van een overlegproces waarin onze argumenten meewegen. Wij wijzen derhalve iedere verantwoordelijkheid voor het masterplan af en protesteren tegen het advies van burgemeester en wethouders om met het plan akkoord te gaan. Het plan is niet opgebouwd uit ingrediënten die door bewoners zijn aangedragen en ontbeert ieder draagvlak van bewonerszijde.
Lees verder >>

Open brief van Ronald Goedhart 
(3 februari 2005: Ronald Goedhart, namens de vele Nieuw Crooswijkers)

Als ik u nou eens zeg dat er ergens in dit land een gemeente is, waar men – het is echt waar! – een hele wijk wil slopen alleen maar voor het geld, wat zegt u dan? Die wijk zal het er wel naar gemaakt hebben? De bewoners zullen wel onmensen zijn? Als ik u nou zeg dat 95% van de huizen weinig verschilt van de gemiddelde vooroorlogse wijken. Als ik u zeg dat zeker 70% van een woonkwaliteit is die niet onder doet voor woningen in de gemiddelde middenklassenwijk.
Lees verder >>

‘Gedwongen Volksverhuizing? Onzin!’ 
(3 februari 2005: De Havenloods)

De tegenstanders vinden het idioot dat het argument van sociale onveiligheid gebruikt wordt om de sloop te rechtvaardigen. Volgens Fraai (woordvoerder van wethouder Bolsius) is het geen onzin. “Iedereen kan zien dat het afglijdt in Nieuw Crooswijk. Uit de Veiligheidsindex bleek opnieuw dat de veiligheidsbeleving bij bewoners omlaag gegaan is, van 4,9 naar 4,5.”
Lees verder >>
Veiligheidsindex 2004 - Stadscentrum (omgeving Coolsingel) gestegen van 2,1 naar 3,0
Veiligheidsindex 2004 - wijken ingedeeld naar categorieën
Veiligheidsindex 2004 - opvallende ontwikkelingen in Kralingen-Crooswijk
Veiligheidsindex 2004 - volledige rapportage (PDF-formaat, 2.152 kB)
Crooswijk ondanks grote inzet nog steeds een ‘bedreigde wijk’(15 december 2004: Maasstad)

Brief van de FBNC aan alle leden van de gemeenteraad 
(2 februari 2005: FBNC)

Ik twijfel er niet aan dat u de argumenten van onze Commissie van Wijzen - zoals zij die u enkele dagen geleden in een brief heeft doen toekomen - inmiddels heeft bestudeerd. Voor het geval dat u daarvoor nog geen tijd of gelegenheid mocht hebben gevonden, heb ik deze brief bijgevoegd. Een tweetal zaken wil ik, weliswaar op de valreep, onder uw aandacht brengen, te weten:
1. Een artikel in het dagblad Trouw van Hans Teerds, architect, stedenbouwkundige en onderzoeker aan de TU Delft.
2. Een actueel overzicht van de (steeds sneller groeiende) achterban van de FBNC.
Lees verder >>

Onderzoek naar behoud huizen Schutterskwartier 
(2 februari 2005: Rotterdams Dagblad)

De Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk gaat bekijken of een aantal huizen aan de Exercitiestraat behouden kunnen blijven. Het gaat om panden die deels in eigendom zijn van particulieren en deels van het Woningbedrijf Rotterdam (WBR), samen met Proper Stok en Era Bouw initiatiefnemer van de plannen om 1800 van de 2100 woningen in Nieuw Crooswijk te slopen.
Lees verder >>
Alternatief plan Schutterskwartier van 24H Architecture

Brief van de Commissie van Wijzen aan alle leden van de gemeenteraad 
(1 februari 2005: prof. ing. A.F. (André) Thomsen)

Wij zijn van mening dat de kwaliteit van de huidige bebouwing een dergelijke rigoureuze ingreep niet rechtvaardigt en dat ook overigens volstrekt onvoldoende onderzoek heeft plaatsgevonden om grootschalige sloop als enige remedie te onderbouwen. Alvorens tot verantwoorde besluitvorming te kunnen komen is met name nader onderzoek naar de cultuurhistorische waarde (het betreft een tamelijk unieke Rotterdamse versie van de Amsterdamse school) en naar de mogelijkheid en wenselijkheid van alternatieve ingrepen onmisbaar.
Lees verder >>

<< Vorige (1) 16 17 18 19 20 (21) Volgende 

Crooswijk Nieuws: 24 november 2003 t/m 30 september 2004 (klik hier)

Wetenschappelijke onderzoeksrapporten


Powered by Flat News Article v1.0

Copyright © 2005 - 2006, Raymond Dam.